Hoewel de handel in illegaal gekapt hout net zo groot is als de handel in cocaïne, waarschuwen wij al langer dat er tegen fout hout nauwelijks wordt opgetreden. Die conclusie bevestigt de Europese Commissie nu in haar nieuwste evaluatie.

De import van illegaal hout is sinds 2013 strafbaar in Europa. In de praktijk gaat deze criminele handel gewoon door. De Europese Houtwet (EUTR) geeft landen de mogelijkheid om deze handel strafrechtelijk aan te pakken, maar dit gebeurt nauwelijks.

Stop de import van fout hout in Europa

Is jouw conclusie ook dat handhaving beter moet? Teken dan de petitie aan staatssecretaris Van Dam.

Aan de wet ligt het niet

De Commissie trekt een paar kritische conclusies:

  1. De invoer van de wet in de verschillende lidstaten is traag verlopen
  2. De autoriteiten die de wet moeten handhaven (in Nederland is dit de NVWA) worstelen met een gebrek aan middelen om hun werk goed te kunnen doen
  3. Bedrijven in de private sector houden zich nog onvoldoende aan de vereiste richtlijnen en het herkomstonderzoek bij de inkoop van hout.

Meisje dat woont in de Amazone. Illegale houtkap kost mensen en dieren hun leefgebied.

Toch is de Houtwet een belangrijk middel om illegale houtkap en de bijbehorende handel tegen te gaan. Daarnaast heeft de wet gezorgd voor meer bewustwording over illegaal hout bij consumenten en bedrijven en heeft het landen als Australië, China en Japan geïnspireerd soortgelijke regelgeving te overwegen. Het probleem ligt bij de uitvoering.

Miljarden euro’s versus miljoenen levens

Deze conclusies van de Europese Commissie bevestigen eerdere bevindingen van Greenpeace dat de wet nauwelijks wordt gehandhaafd. Illegaal hout komt zonder veel problemen ook de Nederlandse markt op. Volgens Interpol en de Verenigde Naties is de handel in illegaal hout goed voor een omzet van 30 tot 100 miljard euro per jaar. Ondertussen kosten deze praktijken dieren en mensen hun leefgebied en hun leven.


Greenpeace-actie in de haven van Rotterdam tegen een vrachtschip met verdacht hout aan boord.

De evaluatie wordt besproken tijdens het Europese voorzitterschap van Nederland. “Dit is een inkoppertje voor staatssecretaris Van Dam”, zegt Meike Rijksen, campaigner bossen. “Deze wetgeving is hét middel om deze georganiseerde misdaad te bestrijden. Nu komt het aan op politieke wil.”

> Lees de bevindingen van de Europese Commissie in deze samenvatting [pdf, Engels]

 

 

 

 

aap

Bossen zijn van levensbelang

Bossen zijn prachtig en van levensbelang voor een gezond klimaat. Maar doordat bomen massaal worden gekapt, verdwijnen ecosystemen én raken veel mensen en dieren hun leefomgeving kwijt. Ook komen er door die kap grote hoeveelheden CO2 vrij.

Greenpeace wil dat uiterlijk in 2020 de ontbossing in de laatste tropische regenwouden is gestopt. Lees meer >>