‘Heftig’, reageert actrice Georgina Verbaan als ze de beelden uit Indonesië ziet.
Ook nu de bosbranden geblust zijn, gaat de verwoesting in de regenwouden door. Het goede nieuws: deze schade hoeft niet permanent te zijn.

Oktober 2015: orang-oetans moeten worden geëvacueerd uit het opvangcentrum op Borneo. Het omringende bos in het natuurgebied brandt al. Het vuur komt van ver en maakt ruimte voor nieuwe oliepalmplantages. Via de drooggelegde veengronden en de verzwakte bospercelen sloeg het steeds verder over. Dezelfde ontbossing die de apen eerst naar de opvang dreef, dwingt de dieren nu opnieuw om te vluchten.

 Greenpeace wil dat de orang-oetan, de Sumatraanse tijgers, de olifanten en de mensen die afhankelijk zijn van deze regenwouden hun leefgebied terug krijgen. Dat Indonesiërs niet meer een paar maanden per jaar in een giftige mist leven tijdens het bosbrandseizoen. Dat de atmosfeer behoed blijft voor de enorme CO2-uitstoot die deze branden veroorzaken. En dat kan.

Als wij zorgen voor bescherming, komt het herstel vanzelf

Het geweldige van de natuur is dat ze zichzelf kan herstellen. Het enige dat wij moeten doen, is haar genoeg tijd geven. Greenpeace strijdt voor het stoppen van de ontbossing voor palmolie. Als er niet meer gekapt wordt en de grond niet verder wordt uitgeput, kan het bos zich herstellen en krijgen de bedreigde dieren weer een veilig thuis.

sms WOUD1 naar 4333

Genoeg reden voor Georgina Verbaan om haar stem te lenen aan het werk van Greenpeace. Help ook mee, sms WOUD1 naar 4333 gratis SMS, exclusief telefoonkosten (vanaf 18 jaar)

Meer lezen?

 

aap

Bossen zijn van levensbelang

Bossen zijn prachtig en van levensbelang voor een gezond klimaat. Maar doordat bomen massaal worden gekapt, verdwijnen ecosystemen én raken veel mensen en dieren hun leefomgeving kwijt. Ook komen er door die kap grote hoeveelheden CO2 vrij.

Greenpeace wil dat uiterlijk in 2020 de ontbossing in de laatste tropische regenwouden is gestopt. Lees meer >>