De mooiste verhalen uit Latijns-Amerika van de afgelopen maanden

Ook in Latijns-Amerika beschermt Greenpeace het milieu, samen met betrokken burgers en andere milieuorganisaties. Dankzij jullie handtekeningen, donaties en acties boeken we hier met z’n allen succes! Wie wordt daar niet blij van?

 

11 arrestaties voor illegale houtkap dankzij verborgen camera’s

 

Via het Braziliaanse Ministerie van Milieu zijn 11 mensen gearresteerd voor illegale houtkap in de Amazone. 10 illegale zagerijen zijn daarbij gesloten. De bosvernietigers gingen te werk in het leefgebied van de inheemse Ka’apor-gemeenschap.

De arrestaties volgen na een jaar hulp van Greenpeace aan de Ka’apor om hun bossen beter te beschermen met behulp van nieuwe technologie. Met verborgen camera’s leggen ze binnenrijdende vrachtwagens vast en satelliet-trackers achterhalen de route van de vrachtwagens naar de zagerijen.

 

Oliebronnen dicht na aanhoudend protest


Een jong hert in natuurgebied Calilegua, dat nu beschermd is tegen olieboringen.

 

 

Het Argentijnse ministerie van Mijnbouw moet de oliebronnen in nationaal park Calilegua sluiten. De gouverneur van het gebied heeft de sluiting in gang gezet. In het natuurgebied leven uiteenlopende soorten dieren, zoals jaguars, toekans en tapirs. Naar de gevolgen van de boringen op de natuur was geen enkel onderzoek gedaan, terwijl de de wet dit wel voorschrijft.

Het succes volgt na een jaar intensief campagnevoeren van Greenpeace, samen met andere organisaties, parkwachters en lokale bewoners. Deze campagne was mogelijk dankzij financiële steun van Greenpeace-donateurs wereldwijd.


Protestactie in Buenos Aires, de hoofdstad van Argentinië. Op het bord staat: ‘Absurd! Net als boren naar olie in Nationaal Park Calilegua’.

 

Jouw donatie maakt deze overwinningen mogelijk. Klik hier voor meer informatie >>

 

14-jarige jongen redt meer van vervuiling

 


Het vervuilde meer in Rosario, Argentinië

 Ivo, een Argentijnse jongen van 14, heeft zijn burgemeester ervan overtuigd om een vervuild meer schoon te laten maken. Hij verzamelde 11.853 handtekeningen van andere bezorgde mensen. Hiervoor maakte hij gebruik van Hagamos Eco. Dit petitieplatform – powered by Greenpeace – geeft iedereen de mogelijkheid een eigen campagne te starten.

Binnenkort bieden we dit platform ook aan in Nederland! Deze zomer kun je al petities starten om je gemeente te vergroenen. Heb je de petitie aan jouw gemeente al getekend? Kijk op www.petitiestarter.nl

 

 

Drinkwater voor miljoenen Colombianen beschermd tegen mijnbouw

 

Na twee jaar campagnevoeren door een brede coalitie van milieugroepen heeft het hooggerechtshof van Colombia mijnbouw in het unieke ecosysteem de Páramos verboden. De Páramos bestaan uit hoogvlakten met meren, veen en grasland. De rivieren en meren voorzien meer dan 70% van de Colombianen van drinkwater. Uit onderzoek van Greenpeace bleek dat mijnbouw in het gebied dit water verzuurt.

Voor volgende stap in de bescherming moeten lokale overheden de vergunningen voor mijnen in de Páramos daadwerkelijk terugtrekken.

 

 

 

 

Colombianen sluiten schadelijke kolenmijn 

 

Voor de eerste keer in de Colombiaanse geschiedenis heeft een lokale overheid milieuvergunningen ingetrokken voor mijnbouw. De mijn van het bedrijf Hunza Coal ligt in natuurgebied Paramo van Pisba in het Andesgebergte, waar meer dan 5.000 verschillende plantsoorten voorkomen. 

Meer dan 70.000 Colombianen tekenden de petitie voor bescherming van het natuurgebied, waaronder verschillende bekende zangers en acteurs. En met succes! De mijn moet sluiten.


Vervuild water stroomt door de Páramo en beschadigt de graslanden. De kolenmijnen veroorzaken deze vervuiling. Dankzij o.a. Greenpeace verbiedt de wet nu mijnbouw in dit unieke ecosysteem.

 

 

Honderdduizenden mensen schrijven geschiedenis en beschermen Amazone

 

Oprukkende sojaplantages: ze vormden een enorme bedreiging voor de Amazone in Brazilië. Nederland is een van de grootste soja-importeurs van de wereld. Daarom voeren we vanaf 2006 ook hier intensief actie bij bedrijven, zodat zij geen soja meer kopen van plantages waarvoor ontbost is. Honderdduizenden mensen tekenenden petities tegen onder andere MacDonalds.

Met succes, want er kwam een moratorium: een vrijwillige afspraak tussen bedrijven, overheid en ngo’s die de ban op ontbossings-soja waarborgt. Het moratorium heeft al voor een spectaculaire afname in de ontbossing van de Amazone gezorgd. Deze afspraak is nu niet met het gebruikelijke jaar verlengd, maar tot zolang als het nodig is!


Een blauwkeelara in het Amazonegebied in Brazilië. De ontbossing voor sojaplantages in dit gebied is sterk afgenomen dankzij de campagnes van Greenpeace en anderen.

 

Lees hier meer over successen van Greenpeace >>