Van een omstreden kolencentrale in Indonesië tot een oliepijplijn dwars door het gebied van inheemse Amerikanen: ING investeert wereldwijd in grote fossiele projecten. Het Nederlandse bedrijf draagt daarmee bij aan de schending van mensenrechten en klimaatverandering.

Update 26 juni 2017

ING heeft inmiddels zijn lening voor de aanleg van de Dakota Access Pipeline verkocht. De bank heeft daarbij aangegeven niet meer betrokken te willen zijn bij dit omstreden project. ING zal ook geen nieuwe leningen meer aangaan met de bedrijven achter de pijplijn. ABN Amro leende geld aan één van de bedrijven achter de pijplijn, ook die bank heeft zijn lening van de hand gedaan. Beide banken hebben hiermee een goed en duidelijk signaal afgegeven dat het schenden van de rechten van inheemse bevolkingsgroepen niet geaccepteerd wordt.

  


Protest tegen de Dakota Access-pijplijn

Verwonde arm

De Standing Rock Sioux en hun medestanders proberen al maandenlang op vreedzame wijze de aanleg van de pijplijn tegen te houden. De autoriteiten echter reageren met geweld. Eind november werd een jonge vrouw bestookt met rubber kogels en een granaat. Ze verloor hierdoor bijna haar linkerarm. ING, die $120 miljoen in het project zelf heeft geïnvesteerd en $130 miljoen leent aan de bedrijven die de pijplijn bouwen veroordeelt wel het handelen van de bedrijven achter de pijplijn. ING verkocht de aandelen in de bedrijven en kondigde aan hen geen nieuwe leningen meer te verstrekken. Een goede stap. Aan de bestaande leningen houdt het bedrijf echter nog vast. Ook ABN Amro is bij het project betrokken. De bank leent €45 miljoen aan één van de bedrijven die bij de bouw betrokken is. ABN Amro heeft aangekondigd die lening van de hand te doen als er geen oplossing komt voor het conflict met de Standing Rock Sioux.

In december vorig jaar besloot de Amerikaanse overheid dat de bouw van de pijplijn stilgelegd moet worden en alternatieve routes onderzocht moeten worden. Een eerste win voor de Sioux, maar het betekent nog zeker niet het einde van de pijplijn. Trump zal als president er waarschijnlijk voor zorgen dat de bouw spoedig weer door kan gaan. En dan kunnen alleen de investeerders, waaronder ING en ABN Amro de bouw van de pijplijn nog stoppen.

Kolencentrale in Indonesië

Een tweede zeer omstreden project dat ING financiert, is de bouw van een kolencentrale op Java in Indonesië. Die centrale moet gebouwd gaan worden naast een in 2012 opgestarte kolencentrale in Cirebon. De lokale bevolking protesteert al jaren tegen beide centrales, maar naar hun bezwaren wordt niet geluisterd. De milieu-effecten van de centrales zijn nauwelijks onderzocht. De luchtvervuiling in het gebied is nu al zorgwekkend hoog. Een extra kolencentrale zal dat alleen maar verergeren.


Anti-kolenbijeenkomt in Cirebon

Fossiele investeringen

De projecten in North-Dakota en Cirebon zijn niet alleen nadelig voor de lokale bevolking, ze vormen ook een grote bedreiging voor het klimaat. Terwijl wereldwijd overheden, burgers en bedrijven alles op alles zetten om klimaatverandering te bestrijden, financiert ING doodleuk nieuwe fossiele projecten die nog decennia lang voor extra CO2 uitstoot zullen zorgen. De Nederlandse bank weet maar al te goed dat alle nog onaangeboorde olie, gas en kolen in de bodem moeten blijven, willen we de aarde deze eeuw met niet meer dan 1,5 graad laten opwarmen. Andere internationale banken trokken zich al wel terug uit de omstreden projecten. De Noorse bank DNB stopte met het lenen van geld aan de bdrijven die de Dakota Access pijplijn bouwen en de Franse bank Société Général besloot op 1 januari om niet langer de bouw van een andere Indonesische kolencentrale te financieren. Hoog tijd voor ING om hun voorbeeld te volgen!

Hoe duurzaam is jouw bank? Kijk op de Eerlijke Bankwijzer!

 

 

De energierevolutie is niet te stoppen

Met jouw hulp overtuigen we trage politici en vervuilende bedrijven. Schone energie heeft de toekomst!

Bekijk jouw mogelijkheden >>