Het is al een paar weken 2016, maar de goede voornemens vliegen ons nog om de oren: De VS laat kolen in de grond en onze eigen Tweede Kamer is klaar met kolencentrales. Een overzicht van ’s werelds beste intenties voor een leefbaar klimaat en gezondere lucht.

#Kolenuit

Vietnam schrapt de bouw van 70 kolencentrales en kiest voor schone energie en gas. Dit besluit valt kort nadat Greenpeace in samenwerking met lokale NGO’s en wetenschappers van Harvard Universiteit een geruchtmakend rapport publiceerde over de dodelijke impact van kolenvervuiling in Vietnam.

China sluit 1.000 kolenmijnen en geeft de komende drie jaar geen nieuwe vergunningen af. Ook besluit Beijing dat in 6 van de 23 provincies niet langer kolen verstookt mogen worden. Sceptici die met vervuiling in Azië op de proppen komen als in het Westen wordt gemaand tot het inperken van CO2-uitstoot, lopen dus achter de feiten aan…

Groot-Brittannië sluit in de komende tien jaar alle kolencentrales en bouwt geen nieuwe meer. Daarmee is het land de eerste grote economie die het gebruik van kool volledig weert. Er blijft wel werk aan de winkel voor milieuorganisaties: Groot-Brittannië heeft het onzalige plan om een groot deel van de energie uit nieuwe gas- en kerncentrales te gaan halen. Terwijl windenergie een prachtige oplossing is.

De VS gaat de komende jaren zijn beleid herzien voor de winning van steenkool. De gevolgen van klimaatverandering worden voor het eerst meegenomen en tijdens de herziening is er een stop op de afgifte van nieuwe vergunningen. De gouverneur van de staat New York doet daar nog een flinke schep bovenop: voor 2020 gaan alle kolencentrales in de staat dicht!

In Nederland nam de Tweede Kamer in november 2015 al een motie aan voor de sluiting van alle kolencentrales. Onderzoeksbureau ECN berekende dat dat per direct kan: het licht blijft branden en het kost per huishouden slechts € 0,88 per maand extra. Helaas wil verantwoordelijk minister Henk Kamp er (nog) niet aan. Ter compensatie van de CO2-uitstoot stelde hij wel € 3,5 miljard aan subsidie voor de bijstook van hout ter beschikking. Maar daar neemt onze Tweede Kamer weer geen genoegen mee: een Kamermeerderheid blokkeerde op 2 februari de subsidie voor bijstook tot er opheldering komt over de uitfasering van kolencentrales. Een mooie overwinning!

#Windaan

Het is duidelijk dat minister Kamp wel een duwtje in de groene richting kan gebruiken. Moedig hem daarom nu snel en simpel aan om een streep door kolen te zetten en te kiezen voor schone en veilige windenergie. Bedankt!