Kerncentrale Borssele zit in geldnood en vraagt om staatssteun. Greenpeace en WISE lieten onderzoeken wat dit Nederland kan gaan kosten.

Drie mogelijke scenario’s

Het ministerie van Economische Zaken gaat de financiële gevolgen van overheidssteun voor Borssele in kaart brengen. Wij lieten adviesbureau Spring Associates alvast drie mogelijke scenario’s voor de kerncentrale doorrekenen: openhouden, sluiten en insluiting.


Blokkade van Greenpeace-actievoerders van een transport van nucleair afval uit Borssele (2011).

Scenario 1 – Openhouden: tot een half miljard verlies
In het eerste scenario wordt de kerncentrale met steun van de Staat opengehouden. Alleen als de energieprijzen de komende 10 jaar verdubbelen, wordt deze investering lonend. Als de energieprijzen gelijk blijven of dalen kunnen de verliezen oplopen tot een half miljard euro.

Scenario 2 – Sluiten: nog steeds een miljoenentekort
Sluiten betekent ontmantelen. Voor ontmanteling is een potje beschikbaar, het ontmantelingsfonds, maar hier zit niet genoeg geld in om de kosten te dekken. Er is een tekort van 250 miljoen euro.

Scenario 3 – Insluiten: financieel de beste optie
Uit de analyse van Spring Associates komt insluiting, waarbij de centrale nu gesloten wordt maar pas over enkele decennia wordt ontmanteld, als de financieel meest veilige optie naar voren. Op deze manier lopen de verliezen niet verder op en kan het ontmantelingsfonds nog aangroeien. Het tekort in het ontmantelingsfonds kan worden beperkt tot ongeveer 100 miljoen euro.

Extra kernafval: mede mogelijk gemaakt door jouw belastinggeld

Overheidssteun voor kernenergie is wat ons betreft weggegooid geld. In de eerste plaats is de exploitant van de kerncentrale verantwoordelijk voor de kosten van elk scenario. Daarnaast is het niet te verkopen dat gewone burgers moeten betalen voor het risico op kernrampen en extra kernafval.

Campagneleider Jorien de Lege over Borssele: ‘De kerncentrale levert een marginaal aandeel van onze elektriciteit en blijkt niet te kunnen concurreren met schone energie. Sluiting of insluiting is zowel economisch als ethisch de enige juiste oplossing.’ In GPM23 lees je meer van Jorien over Borssele. 

Lees hier het onderzoeksrapport Kerncentrale Borssele – Analyse van de financiële situatie van de centrale

 

 

 

 

De energierevolutie is niet te stoppen

Met jouw hulp overtuigen we trage politici en vervuilende bedrijven. Schone energie heeft de toekomst!

Bekijk jouw mogelijkheden >>