In een open brief vragen 110 nobelprijswinnaars ons verzet tegen genetisch gemanipuleerde gewassen, specifiek gouden rijst, direct te stoppen. Nee, dat gaan we niet doen. Aan de hand van de realiteit leggen we je uit waarom.

Gouden rijst is het publieksvriendelijke uithangbord van de gentechindustrie waarmee ze de deur voor andere genetisch gemanipuleerde gewassen open willen wrikken. Door manipulatie bevat de gouden rijst meer bèta-caroteen dan gewone rijst. In ontwikkelingslanden leidt een tekort aan deze stof tot blindheid en zelfs de dood. Gouden rijst lijkt daarom een gouden belofte, maar de oorzaak van het gebrek aan vitamine-A ligt in een te eenzijdig dieet dat veroorzaakt wordt door armoede: er wordt vooral rijst gegeten en te weinig groenten en fruit. Nog meer rijst is dan ook niet de oplossing.

20 jaar en nog geen mens geholpen

Gouden rijst heeft de afgelopen 20 jaar nog geen mens geholpen: het is nog altijd niet verkrijgbaar op de markt omdat succesvolle experimenten uitblijven. Ook het International Rice Research Institute geeft aan dat de werking nog onbewezen is. Hoe de toekomst er met commerciële gentechteelt uitziet, maakt de situatie in Noord- en Latijns Amerika schrijnend duidelijk:
1) Een enorme toename van het gebruik van giftige bestrijdingsmiddelen.
2) Daardoor almaar stijgende kosten voor boeren.
3) Machtsconcentratie bij een paar giganten zoals Monsanto en Syngenta in de productie van het gif en de gentechzaden.


Vitamin A Rich Food, Copyright: Luis Liwanag 2014

Meer problemen dan oplossingen

De landbouwsector moet meer uitdagingen het hoofd bieden, zoals terugdringen van het gifgebruik en de gevolgen van klimaatverandering. Meer dan 400 wetenschappers van de International Assessment on Agricultural knowledge, Science and Technology for Development, IAASTD concludeerden dat gentech daarvoor geen effectieve oplossing is en zelfs bijdraagt aan nieuwe problemen. Rechtvaardige toegang tot divers voedsel en een ontwikkeling naar ecologische landbouw is wél de oplossing. Slimme moderne gentechvrije veredelingstechnieken zijn een deel van de oplossing. Dat is niet alleen onze mening maar ook die van IAASTD en tal van andere gerenommeerde experts.

Tegenstand op cruciale momenten

Greenpeace zal zich blijven verzetten tegen genetische manipulatie. Daarbij zijn we gewend aan opvlammende tegenstand op bepalende momenten, zoals nu: de Amerikaanse staat Vermont moet een belangrijk besluit nemen over de etikettering van gentechproducten. Greenpeace blijft campagne voeren vóór een ecologisch landbouwsysteem dat gebaseerd is op biodiversiteit en respect voor de ecologische draagkracht van onze planeet, ook in de huidige turbulente tijden. We helpen boeren daarom niet alleen bij de omschakeling naar ecologische landbouw, maar ook om hun landbouwmethodes aan te passen zodat de voedselproductie in tijden van droogte of orkanen standhoudt.