Scheepsblog deel 3 van verslaggever Hiekelien

Weer met beide benen op vasteland blijft de wereld in beweging. Terwijl de Esperanza verder zoekt naar lokvlotten, starten in diverse landen acties aan land om ook daar John West en andere Thai Union tonijnmerken te laten zien dat het menens is.

Supermarktactie rond Thai Union-merk ‘Mareblu’ in Italië.

Al vanaf het moment dat we uitvoeren, begonnen aan wal grote en kleine mediastormen. In Groot-Brittannië dreigen supermarkten Waitrose en Tesco, de derde grootste retailer ter wereld, de John West blikjes van de schappen te weren als het merk geen duurzaam gevangen tonijn garandeert. Het Amerikaanse Walmart verkoopt maar liefst twee merken die aan Thai Union zijn gerelateerd. Greenpeace USA voert daarom de druk op de supermarkt op.

In Frankrijk opereert Thai Union onder de naam Petit Navire. Als we lokvlotten vinden van vissersschepen die leveren aan dit merk, hebben extra middelen om ook de Franse consumenten te mobiliseren. Nu ik weer in Nederland ben hoop ik dat we deze aandacht op zijn minst kunnen evenaren (en dat jij daar aan meedoet).

Heb jij al getekend voor duurzaam gevangen tonijn?


Blokkade Petit Navire fabriek in Frankrijk.

Als ik iets mee naar huis neem vanaf de Indische Oceaan, is het wel overtuiging. Wanneer ik met de actievoerders lokvlotten uit het water trok en wanneer ik op vrije momenten over schitterende zee staarde, wist ik weer waarom ik bij Greenpeace zit. Daar was bij iedereen aan boord geen twijfel over. Van de machinisten tot de kapitein: ze varen voor Greenpeace omdat ze geloven in een betere toekomst. Ook voor de oceanen.

Eis dat Thai Union onze oceanen beschermt

Lees scheepslog 2

Lees scheepslog 1

 

 

vissen

Geef oceanen ruimte om te herstellen

Oceanen zijn de bron van ons bestaan. Het leven in de oceanen is van een ongekende schoonheid. Maar deze schoonheid wordt door onder andere overbevissing ernstig bedreigd.

Daarom pleiten Greenpeace en wetenschappers ervoor om 40 procent van alle oceanen tot zeereservaat uit te roepen en daarbuiten uitsluitend duurzaam te vissen. Want iedereen – strandbezoeker, watersporter en visser – heeft baat bij gezonde sterke oceanen. Lees meer >>