Geliefd bij studenten en budgetkoks: tonijn in blik. Maar ken jij de wereld achter de tonijn in de supermarkt? De bij ons bekende tonijnblikjes van John West zijn afkomstig van het grootste tonijnbedrijf ter wereld, Thai Union. Om zoveel mogelijk tonijn te kunnen verkopen, zet deze tonijngigant destructieve vismethodes in, vervuilt de zee en maakt zich schuldig aan moderne slavernij.

Bloed in zee

Het gaat erg slecht met de tonijn. Alle tonijnbestanden worden maximaal bevist en de meeste bestanden nemen af, of zijn al ingestort. Dit weerhoudt Thai Union er niet van om zoveel mogelijk tonijn binnen te halen. Schadelijke vismethodes worden daarbij niet geschuwd;

A tractor taking frozen Tuna fish to the cannery passes in front of the Esperanza. The Greenpeace vessel is  preparing to leave the port of Diego Suaez in North Madagascar on a new campaign in the Indian Ocean.

  • De ringnettenvisserij met lokvlotten, objecten die worden gebruikt om de vis op zee te lokken en ook wel bekend als FAD’s (Fish Aggregation Device), veroorzaken veel bijvangst van te jonge tonijnen, marlijnen en haaien.
  • Ook de langelijnvisserij vangt meer dan alleen de beoogde tonijn: aan de soms wel 150 kilometer lange lijnen hangen duizenden haakjes waar allerlei dieren aan blijven vastzitten, zoals zeeschildpadden, albatrossen en haaien.

Als grootste tonijnbedrijf ter wereld vangt Thai Union tonijn in oceanen over de hele wereld. Het bedrijf speelt dus een sleutelrol in de verwoesting van vele onderwater-ecosystemen.

Slavernij aan boord

Thai Union is ook betrokken bij arbeids- en mensenrechtenschendingen, met name in Zuid-Oost Azië. Als moderne slaven op zee worden de arbeiders gedwongen te werken zonder salaris. Vaak mogen ze maanden of soms jaren niet van het schip af, krijgen slecht te eten en nauwelijks tijd om te slapen. De Europese Unie waarschuwde Thailand met een gele kaart, wat betekent dat het land een half jaar de tijd krijgt zaken op orde te stellen. Maar ondanks al deze waarschuwingen trekt Thai Union zich nergens iets van aan en blijft vissen naar meer winst.

Thai Union kennen we in Nederland van blikjes tonijn onder de merknaam John West.

Wat doet Greenpeace?

Pictured: Romain Toublant searches for FADs on the ship's monkey nest. Greenpeace Esperanza, Indian Ocean 2016.Vorig jaar vroeg Greenpeace, samen met 300.000 mensen, aan Thai Union om de gezondheid van de zee en die van zijn werknemers boven de winst te stellen. Thai Union werkt sindsdien vooral aan het oppoetsen van zijn imago en voert geen grote hervormingen door. Tijd voor ons om de druk op Thai Union op te voeren.
Ons schip, de Esperanza, is inmiddels aangekomen in een gebied waar de tonijnindustrie ons liever niet ziet. We gaan de komende weken in de Indische Oceaan op zoek naar Thai Union’s vernietigende lokvlotten en zullen het tonijnbedrijf meteen helpen ze op te ruimen. Deze lokvlotten zijn tenslotte het symbool voor de niets ontziende honger naar winst van Thai Union die wij in de vorm van de blikjes van John West dagelijks in onze supermarkten zien.

Volg ons in de Indische Oceaan: https://www.facebook.com/Greenpeaceesperanza


Bekijk de gruwelijke video over Thai Union.


Alternatief voor tonijn

Liever geen bijdrage leveren aan het vernielen van de oceaan en het schenden van mensenrechten?

  • Het beste alternatief is géén tonijn of een vegetarische variant;
  • Vis eten met een goed geweten? Het beste zou zijn als je simpelweg minder vis zouden eten. Er zijn gelukkig genoeg duurzame alternatieven voorhanden. Maar als je kiest voor een stukje vis, raadpleeg dan Questionmark voor vis die met een 7 of hoger op de score biodiversiteit.
vissen

Geef oceanen ruimte om te herstellen

Oceanen zijn de bron van ons bestaan. Het leven in de oceanen is van een ongekende schoonheid. Maar deze schoonheid wordt door onder andere overbevissing ernstig bedreigd.

Daarom pleiten Greenpeace en wetenschappers ervoor om 40 procent van alle oceanen tot zeereservaat uit te roepen en daarbuiten uitsluitend duurzaam te vissen. Want iedereen – strandbezoeker, watersporter en visser – heeft baat bij gezonde sterke oceanen. Lees meer >>