Greenpeace Nederland publiceert dinsdag 20 september 2016 nieuwe geheime onderhandelingsdocumenten van het controversiële handelsverdrag TiSA (Trade in Services Agreement).

Persconferentie Genève: 20 september 2016, 10.00 AM (live stream)

TiSA is net als TTIP een handelsverdrag waarover overheden momenteel onderhandelen achter gesloten deuren. TTIP gaat over goederen, TiSA over diensten. TTIP is een verdrag tussen de EU en de VS, TiSA is een overeenkomst tussen 23 landen- waaronder de EU, de VS, Japan en Australië.  

De ‘leaks’ worden gelijktijdig met de 20e onderhandelingsronde in Genève gepubliceerd op www.tisa-leaks.org en zijn door Greenpeace voorzien van een gedetailleerde analyse van de energie-annex.

Experts van Greenpeace houden samen met vakbonden en andere non-gouvermentele organisaties een persconferentie op 20 september 2016 om 10.00 CET. Adres: Rue de Varembé 1 (begane grond) 1201 Genève.

Greenpeace zal tijdens de persconferentie ingaan op de gelekte energie-annex, deze ondermijnt noodzakelijke maatregelen tegen klimaatverandering. De andere organisaties geven duiding aan de impact die TiSA zal hebben op werkgelegenheid, transport, digitale rechten en de gevolgen voor ontwikkelingslanden. 

De sprekers zijn:
Susan Cohen Jehoram, Internationale TTIP-campaigner, Greenpeace Nederland
Matthias Wüthrich, handelscampaigner, Greenpeace Zwitserland
Daniel Bertossa, Director Policy and Governance, Public Services International
Sarah Finke, Policy Coördinator, International Transport Workers’ Federation
Maryant Fernández Pérez, Advocacy Manager, European Digital Rights (via video message)
Isolda Agazzi, World Trade expert, Alliance Sud Zwitserland

De volgende mensen zijn tevens beschikbaar voor vragen:
Jürgen Knirsch, handelsexpert, Greenpeace Duitsland
Nick Dearden, Global Justice Now