Gelderse gemeenten massaal over op groene stroom

Van Druten tot Wijchen tot Nijmegen, vrijwel alle 54 Gelderse gemeenten hebben of gaan voor echt groene stroom en dat verdient een compliment. Gemeenten in de provincies Drenthe en Friesland kiezen nog steeds voor kolenstroom en steken schraal af tegen ‘groen Gelderland’.

Jorien de Lege, campagneleider Klimaat&Energie Greenpeace: ‘Als we gevaarlijke klimaatverandering willen voorkomen, is het van groot belang om te stoppen met kolenstroom. Gelderland laat zien dat het wel degelijk mogelijk is om je steentje bij te dragen en is daarmee een voorbeeld voor provincies als Friesland en Drenthe, waar voornamelijk kolen en gas de straten verlichten.’

Arnhem zet grote stap
Vooral de gemeente Arnhem verandert radicaal van koers. Waar de gemeente eerst energie haalde uit fossiele bronnen als kolen en gas is nu het voornemens over te stappen naar groene energie, bij voorkeur uit de regio. Arnhem behoort tot een groep van 17 Gelderse gemeenten in de regio Arnhem/Nijmegen die vanaf 2018 groene stroom gaat inkopen van nog te realiseren duurzame lokale productie. Hiermee wordt direct de productie van groene stroom gestimuleerd en bijgedragen aan de doelstellingen in het Energieakkoord. Als er begin 2018 nog niet genoeg lokale groene stroom beschikbaar is voor alle deelnemende gemeenten, wordt Nederlandse groene stroom ingekocht om het gat te dichten.

Vies Drenthe en Friesland
Een duidelijke scheiding tekent zich af tussen de provincies. Naast Gelderland zijn de gemeenten in Flevoland en Utrecht hard op weg naar duurzaam stroomgebruik. In Drenthe en Friesland is kolenstroom nog steeds de norm. Deze provincies hebben de twijfelachtige eer geen enkele gemeente met écht groene stroom te herbergen .

Gemeenten gaan voor groene stroom
Greenpeace wil dat alle gemeenten kleur bekennen en zo snel mogelijk ook overgaan op
échte groene stroom, van een groene leverancier. Bij voorkeur stroom uit windenergie van Nederlandse bodem, aangevuld met goede groencertificaten die de echtheid bewijzen. Bij nieuwe aanbestedingen kunnen gemeenten dit in de voorwaarden meenemen.

Betrokken burgers geven gemeenten een zetje
Met behulp van het nieuwe platform www.petitiestarter.nl, powered by Greenpeace, kunnen burgers een petitie starten richting hun eigen gemeente. Door heel Nederland zijn al ruim honderd lokale campagnes van start gegaan. Betrokken burgers krijgen op deze manier een effectieve tool in handen om hun eigen gemeente over te halen op échte groene stroom over te gaan.