Kolencentrales in Nederland verbruiken twee keer zoveel water als alle Nederlanders

Kolencentrales zijn grootverbruikers van water. Het totale waterverbruik van alle 8.359 kolencentrales in de wereld is 22,7 miljard m3, genoeg om in de levensbehoefte te voorzien van meer dan 1 miljard mensen. Dit blijkt uit een rapport van onderzoeksbureau Witteveen & Bos in opdracht van Greenpeace, dat vandaag op Wereld Waterdag verschijnt.

Als alle geplande nieuwe kolencentrales in de wereld er daadwerkelijk komen, zal dit waterverbruik bijna verdubbelen. Ongeveer een kwart van alle bestaande en geplande kolencentrales staat in gebieden waar al waterschaarste is. Hiermee hebben kolencentrales naast een grote klimaatimpact ook een grote impact op de wereldwijde waterconsumptie, die al sterk onder druk staat. Het verbruik van kolencentrales bestaat voor 16 procent uit water dat nodig is bij de winning en het wassen van de kolen in kolenmijnen. De overige 84 procent bestaat uit koelwater nodig voor de kolencentrale en het wegspoelen van giftig as.

Nederland
In Nederland draaien volgend jaar nog vijf kolencentrales. Deze centrales importeren samen 7,5 miljoen ton steenkool per jaar. Voor de productie van de steenkool is in de landen van herkomst 3,75 miljoen m3 water nodig. Daarmee verbruiken de Nederlandse kolencentrales bijna twee keer zoveel water als de waterconsumptie van alle Nederlanders bij elkaar.

Willem Wiskerke, campagneleider klimaat & energie bij Greenpeace; “We weten nu dat kolencentrales niet alleen voor de opwarming van de aarde zorgen en onze lucht vervuilen, ze bedreigen ook ’s werelds kostbaarste grondstof; water. Kolencentrales moeten zo snel mogelijk dicht en vervangen worden door schone alternatieven, zoals zon- en windenergie. Zo roepen we de opwarming van de aarde een halt toe, wordt onze lucht schoner en besparen we kostbaar water.”

Lees hier het rapport. Een factsheet met een vertaling naar de Nederlandse situatie vind je hier.