De CO2-uitstoot van al het Nederlandse vervoer is maar liefst twee keer zo hoog als tot nu toe werd gedacht. Uit een nieuwe studie van CE Delft blijkt dat meer dan een kwart van de Nederlandse CO2-uitstoot wordt veroorzaakt door vliegtuigen, schepen en wegverkeer. Om de klimaatdoelstellingen van Parijs te halen, moeten we overschakelen op een duurzamer vervoersbeleid.

De ‘vergeten’ CO2-uitstoot

Tot nu toe blijft de vervoerssector grotendeels buiten schot bij maatregelen om klimaatverandering tegen te gaan. Zowel in Nederland als op internationaal niveau telt de uitstoot van vervoer niet mee bij klimaatdoelstellingen. Dat moet zo snel mogelijk veranderen, zeggen Greenpeace, Natuur & Milieu en Milieudefensie, die opdracht gaven voor de studie.

Vooral de lucht- en scheepvaart veroorzaken veel CO2-uitstoot. Die uitstoot blijft bovendien stijgen. Als er niets verandert, zal de vervoerssector in 2050 maar liefst de helft van de totale Nederlandse CO2-uitstoot uitmaken.


Een groener vervoersbeleid

Hoe ziet duurzamer vervoer in Nederland eruit?

  • De meeste auto’s rijden 100% elektrisch. Om de doelstellingen van Parijs te halen moet het wagenpark van personenauto’s al tussen 2025 en 2035 helemaal bestaan uit elektrische voertuigen, aangedreven door duurzame stroom.
  • Korte afstanden legt de Nederlander vooral op de (elektrische) fiets af.
  • Lucht- en scheepvaart worden duurder, waardoor er minder wordt gevlogen en vervoerd per schip.

Om groener vervoer mogelijk te maken, moet de politiek de juiste maatregelen nemen. Het invoeren van een kilometerheffing, vliegtax en meer investeren in goed openbaar vervoer zijn daar voorbeelden van.

Kijk hier wat je zelf kunt doen om klimaatverandering tegen te gaan.

 

Vervoer veroorzaakt 27% van de totale CO2-uitstoot van Nederland. Eerder dachten beleidsmakers dat dit 18% was. Dit blijkt uit een studie van CE Delft, in opdracht van Natuur & Milieu, Greenpeace en Milieudefensie.