ACTIE! Vanochtend vroeg hebben actievoerders zich ingesloten in een glazen vergaderruimte in het NUON-hoofdkantoor in Amsterdam. De kolencentrale van NUON is rampzalig voor het klimaat en de volksgezondheid. De directie van NUON moet serieuze onderhandelingen aangaan over een snelle sluiting van de oude Hemweg-kolencentrale in Amsterdam. Volg hier de actie LIVE.

Update: Nuon weigert gesprek, maar komt wel met een kort geding. De actie op het hoofdkantoor is nu beëindigd. De campagne voor sluiting van de Hemweg-kolencentrale gaat door!

Bekijk de livestream

De meest recente livestream.

Bekijk hier de livestream van 8:00

De actie

Zo’n 25 actievoerders zijn bij het hoofdkantoor van NUON naar binnen gegaan. Vijf van hen hebben zich ingesloten in een volledig transparante vergaderruimte die we hebben omgedoopt tot ‘het glazen actiehuis’. Tegelijkertijd laten klimmers vanaf het dak een groot spandoek zakken met de tekst: “NUOFF, sluit die kolencentrale!’ Via een livestream-verbinding houden de klimmers en de actievoerders in het glazen actiehuis contact met de buitenwereld.

Steun de actievoerders. Roep zelf ook Nuon op zijn kolencentrale te sluiten:

Waarom deze actie?

De kolencentrale van NUON stoot jaarlijks 4 miljoen ton CO2 uit. Dat staat gelijk aan de uitstoot van 1,8 miljoen auto’s op de weg per jaar. Alle Nederlandse kolencentrales moeten voor 2020 dicht om de klimaatcrisis te keren en de doelen van het Parijsakkoord te halen. Daarnaast gaan grote hoeveelheden fijnstof de lucht in. Dat zorgt voor gezondheidsschade bij omwonenden.

NUON moet zelf verantwoordelijkheid nemen voor de vervuiling die de kolencentrale veroorzaakt en de Hemweg sluiten. Via een crowdfundingsactie is in korte tijd een bod van ruim € 5.100.000,- op tafel gelegd om de Hemweg te kopen. De directie van NUON moet daarom serieus onderhandelen over sluiting van de kolencentrale.