Dankzij jou beloofden grote tuincentra in 2014 beterschap voor de bij. Benieuwd naar de huidige stand van zaken, legden we opnieuw hun plantjes onder de loep – en vielen van de ene verbazing in de andere.

In 2014 publiceerde Greenpeace een alarmerend rapport over de Nederlandse tuincentra: ze verkochten massaal planten en bloembollen die zeer giftig zijn voor bijen. Sommige van de gebruikte pesticiden waren zelfs al jaren verboden! Tienduizenden Nederlanders kwamen in actie: ze maakten hun tuinen en balkons bijvriendelijk en zetten de tuincentra onder druk om met hun producten hetzelfde te doen.

Marktleider Intratuin presenteerde als eerste een ambitieus stappenplan om vóór 2020 9 voor bijen zeer schadelijke pesticiden uit te bannen. Andere tuincentra en bouwmarkten volgden al snel met een vergelijkbaar plan. Nu, in 2017, zijn we benieuwd naar de tussenstand. Daarom onderzochten we dit voorjaar opnieuw bloeiende planten van Intratuin, GroenRijk, Welkoop/Boerenbond en Life & Garden.

De ultieme test

In elk tuincentrum kochten we 21 populaire plantensoorten. Een onafhankelijk lab testte die op zo’n 300 bestrijdingsmiddelen. De resultaten zijn verontrustend: in maar liefst 81 van de 84 planten troffen we resten van bestrijdingsmiddelen aan. Schokkend is dat er ditmaal veel meer illegale stoffen bij zaten dan 3 jaar geleden. Toen we vonden ‘slechts’ 14 keer een verboden middel, nu maar liefst drie keer zo veel! Het gaat om pesticiden die al jaren in Nederland en zelfs de EU verboden zijn.

Lichtpunt

Geschrokken? Wij ook. De sierteeltsector heeft nog veel te doen. Maar er is ook goed nieuws. We vonden flink veel minder voor bijen schadelijke stoffen aan op de geteste tuinplanten. Van de stoffen waarvan Greenpeace wil dat ze als eerste uitgebannen worden, was het aantal resten zelfs meer dan gehalveerd. In actie komen voor bijen en andere nuttige beestjes helpt dus echt. Samen met jou zijn we op de goede weg naar een gifvrije sierteeltsector. Dus namens Greenpeace én de bijen: bedankt!

Meer weten

Lees hier het rapport

Meer ontdekken over gifvrije teelt en duurzame landbouw