Deze lente vaart het Greenpeace-schip Esperanza voor de kust van West-Afrika. Naast het vastleggen van de pracht van de rijke wateren, is de crew getuige van de overbevissing die in toenemende mate de voedselzekerheid van de lokale bevolking bedreigt.

Miljoenen West-Afrikanen overleven door vis te vangen en/of te eten. Maar de snelle stijging in grote vissersvloten uit Afrika en (ver) daarbuiten maakt het voor lokale gemeenschappen en vissers moeilijker om rond te komen. De schaarste op de lokale markten stuwt de prijzen omhoog.

Visserij-inspecteurs van Sierra Leone op controle met o.a. campaigner Pavel Klinckhamers.

Greenpeace ondersteunt de kustwacht

Al meer dan 15 jaar documenteert Greenpeace de gevolgen van overbevissing en illegale visvangst in deze regio, en zoeken we mee naar oplossingen. Nu is de Esperanza teruggekeerd om te kijken hoe de zaken ervoor staan, en om Afrikaanse gemeenschappen bij te staan in hun strijd voor gezonde oceanen.

Zo patrouilleert de Esperanza tijdens deze tour samen met West-Afrikaanse autoriteiten. Op 23 februari arriveerde de Esperanza in Praia, de hoofdstad van Kaap Verdie. Van daaruit ging de reis langs havens in Mauritanië, Guinee-Bissau, Guinee, Sierra Leone en nu als laatste Senegal. We willen de kustlanden helpen om hun wateren te beschermen, en tegelijk wijzen op de noodzaak voor efficiënt beheer en strikte naleving van de visserijwetten.

Haaienvinnen gevonden aan boord van de F/V Eighteen, varend onder Italiaanse vlag.

Haaienvinnen ontdekt

Ook deze tour is het weer prijs. De crew ontdekte haaienvinnen aan boord van Chinese en Europese vissersboten. Op meerdere schepen troffen ze ook illegale visnetten aan. Een Chinese boot werd betrapt op illegale netten én had soorten gevangen waarvoor de bemanning geen vergunning heeft.

De twee vissersboten met haaienvinnen kregen elk een boete van €250.000, een ander schip moet €350.000 betalen. De vangst van alle boten werd door de Guineese autoriteiten in beslag genomen.

Behalve haaienvinnen trof Greenpeace aan boord van deze schepen ook verschillende karkassen van haaien aan, waaronder de bedreigde hamerhaai, en mantaroggen. In totaal zijn nu, in samenwerking met de lokale autoriteiten, 10 schepen gearresteerd.

‘Totaal gebrek aan respect voor de wet’

Ahmed Diame van Greenpeace Afrika spreekt van een totaal gebrek aan respect voor de West-Afrikaanse visserijwetgeving. ‘De vondsten bewijzen dat lokale autoriteiten dringend versterkt moeten worden om de internationale standaarden te kunnen afdwingen.’

 

China en Europa belangrijkste spelers

China is momenteel de belangrijkste speler in de regio, met meer dan 300 Chinese vissersboten. De meeste schepen zijn (bodem)trawlers die op verwoestende wijze aan industriële visserij doen.

Europa is de tweede grootste buitenlandse speler in de West-Afrikaanse wateren met meer dan 100 schepen uit de EU, en enkele uit Rusland. Net als bij de Chinezen bestaan de meeste van deze vloten uit trawlers. Er zijn zelfs supertrawlers bij die enorme hoeveelheden kleine vis boven halen, zoals sardines en horsmakreel.

Tal van Franse en Spaanse tonijnvissers lokken met ringnetten een brede waaier aan dieren, waaronder tonijnen, haaien, zeeschildpadden en zeezoogdieren. Deze vistechniek kan gepaard gaan met veel bijvangst.

Welvarende toekomst

Gezonde visstanden zijn noodzakelijk voor een gebalanceerd ecosysteem en welvarende toekomst voor de lokale gemeenschappen en de mensen die langs de West-Afrikaanse kustlijn leven. De West-Afrikaanse regeringen moeten hun verantwoordelijkheid nemen om overbevissing tegen te gaan en illegale visserij beter aan te pakken. Zo kunnen zowel de buitenlandse als lokale visserij in goede banen worden geleid en de grondstoffen op een eerlijke en duurzame manier worden verdeeld.