Texel/Amsterdam – Ecomare heeft een tijdelijke nieuwe aanwinst: een veelkleurig koraalrif. Geen echt rif, maar een gebreide en gehaakte versie. Supporters van Greenpeace maakten duizenden stukken koraal met de hand na en ontwerpers maakten er vervolgens een kunstwerk van. Het kunstwerk is onderdeel van een nieuwe campagne van Greenpeace. Het wordt op 19 maart onthuld in Ecomare, gecombineerd met een korte lezing van campagneleider Frederieke Vlek. De lezing is ook toegankelijk voor bezoekers van Ecomare. Het kunstwerk is tot en met 5 juni in Ecomare te bewonderen.

Gehaakt koraalrif

Greenpeace vraagt met de campagne ‘Bescherm het Amazonerif’ aandacht voor een spectaculaire ontdekking bij de monding van de Amazonerivier. Het troebele water waar de rivier zich mengt met de zee blijkt een imposant rif te herbergen. Dit Braziliaanse rif beslaat bijna 1000 km, zit vol leven en wordt door wetenschappers omschreven als een ecologische schatkamer. Het rif is opgebouwd uit koralen, sponzen en kalkroodwieren. Helaas wordt dit bijzondere natuurgebied bedreigd door olie-exploratie van BP en Total. Greenpeace wil dat voorkomen en is daarom een petitie gestart.

Toen Greenpeace Ecomare benaderde met de vraag of het kunstwerk in het museum kon worden tentoongesteld, geloofde conservator Arthur Oosterbaan in eerste instantie niet dat er in de monding van de Amazone koraal zou kunnen leven. “De zee is daar heel troebel en koralen kunnen daar helemaal niet tegen. Koraal bestaat uit poliepen die voor hun energievoorziening samenleven met algen. Die algen hebben licht en dus helder water nodig.”

Maar het klopt wel degelijk. Een deel van de koralen, sponzen en kalkroodwieren in de Amazonemonding komt op een heel andere wijze aan zijn energie dan koralen elders in de wereld. Hun energie en voedingsstoffen komen niet van het zonlicht, maar zijn het resultaat van chemische processen door bacteriën. Dat maakt het Amazonerif extra bijzonder.

“Honderden mensen hebben de afgelopen weken gehaakt en gebreid koraal ingezonden”, aldus Greenpeace-campaigner Frederieke Vlek, “we zijn enorm blij en trots dat er zoveel mensen niet alleen de petitie tekenen maar daarnaast bereid zijn tijd en energie te steken in iets moois. Allemaal met het doel dit Amazonerif te beschermen tegen olie-exploratie.” Op zondag 19 maart om 14 uur zal Frederieke in haar lezing haar toehoorders meenemen naar het prachtige gebied. De lezing is vrij toegankelijk voor bezoekers van Ecomare, maar het aantal plaatsen is wel beperkt.

Het kunstzinnige koraalrif is tot 5 juni te zien bij Ecomare. Er zijn in het Zeeaquarium van Ecomare ook stukken echt koraal te bewonderen, maar dat is koudwaterkoraal. Dit komt onder andere in de Noordzee voor. Ook deze koralen zijn niet afhankelijk van licht. Hun voedsel bestaat uit heel fijn organisch materiaal. De verschillende typen koralen komen dus op verschillende manieren aan hun energie: door samenwerking met lichtafhankelijke algen, door samenwerking met bacteriën of door het eten van fijn organisch materiaal. De tweede mogelijkheid is nu pas bekend geworden met de ontdekking van het Braziliaanse rif.

Meer informatie:

Ecomare, conservator Arthur Oosterbaan,
Greenpeace Nederland, persvoorlichter Nicole de Haan,

Mensen die hebben meegewerkt aan de totstandkoming van het gehaakte rif zijn via Greenpeace persvoorlichting beschikbaar voor commentaar.

Detail van het gehaakte Amazonerif door de Greenpeace Crafitivists (2017)

Gehaakt koraalrif door Craftivists (2017)