Greenpeace-actievoerders hebben zich vanochtend vroeg ingesloten in een glazen vergaderruimte in het NUON-hoofdkantoor in Amsterdam-Zuidoost. Ze eisen serieuze onderhandelingen met de directie van NUON over een snelle sluiting van de oude Hemweg-kolencentrale in Amsterdam.

Een uur geleden zijn zo’n 25 Greenpeace-actievoerders bij NUON naar binnen gegaan. Eenmaal bij een volledig transparante vergaderruimte aangekomen, hebben vijf actievoerders zich ingesloten, om 8.00 uur start campagneleider Faiza Oulahsen met de eerste livestream-verbinding, die te volgen is via Facebook. Klimmers laten vanaf het dak een groot spandoek zakken met de tekst: “NUOFF, sluit die kolencentrale!”

Greenpeace voert al ruim twintig jaar actie tegen de vervuilende Hemwegcentrale in Amsterdam. Deze kolencentrale van NUON stoot jaarlijks 4 miljoen ton CO2 uit, gelijk aan de uitstoot van 1,8 miljoen auto’s op de weg per jaar. Daarnaast gaan grote hoeveelheden fijnstof de lucht in, en dat zorgt voor gezondheidsschade bij omwonenden.

NUON zegt al twee jaar open te staan voor sluiting van de kolencentrale, maar wil ter compensatie een bedrag van 55 miljoen euro van de overheid. “Terwijl uit onderzoek blijkt dat de kolencentrale jaarlijks alleen al voor 90 miljoen euro aan gezondheidsschade veroorzaakt, laat staan de schade aan het klimaat. Wij willen dat NUON zelf verantwoordelijkheid neemt voor de vervuiling die de kolencentrale veroorzaakt en de centrale sluit.” aldus Oulahsen, “Alle kolencentrales moeten voor 2020 dicht om de klimaatcrisis te keren en de doelen van het Parijsakkoord te halen.” Greenpeace vindt het heel belangrijk dat er bij sluiting goed gezorgd wordt voor de werknemers, maar dit gegeven kan niet als excuus worden gebruikt om sluiting uit te blijven stellen.

Drie maanden geleden legden verschillende partijen, waaronder energieleverancier Vandebron en Stichting Doen, in totaal €5 miljoen op tafel voor sluiting van de Hemweg. Bovenop die €5 miljoen is door ruim 42.000 burgers via de crowdfundactie WijwillenHemweg nog eens bijna €110.000 opgehaald, en de teller loopt door. Een mooie handreiking vanuit de samenleving. Helaas blijft NUON een serieus gesprek over sluiting van de kolencentrale uit de weg gaan.

Link naar persfoto’s

Link naar livestream Greenpeace actie bij NUON

Link naar livestream

Embedden/insluiten van de livestream in online artikelen is uiteraard toegestaan.