Amsterdam – Wetenschappers en Greenpeace maken zich zorgen over de boorplannen van BP en Total in de buurt van het Amazonerif. De oliebedrijven geven in een eigen studie aan dat in het geval van een olieramp, er een kans van 30% bestaat, dat olie daadwerkelijk het rif raakt [1]. Een consortium van onder andere BP en Total krijgt mogelijk al over een paar weken toestemming om naar olie te gaan boren in de buurt van het recent ontdekte Amazonerif.

Frederieke Vlek, oceanen campagneleider voor Greenpeace Nederland: “Mariene biologen noemen het Amazonerif een nieuw uniek en groots ecosysteem, waarvan het bestaan onmogelijk werd geacht. Maar het wordt nu al bedreigd door BP en Total, een olie-industrie die bereid is om risico’s op een olieramp te nemen voor hun afhankelijkheid van brandstof, waarvan we het verbruik ons eigenlijk niet meer kunnen veroorloven.

Het Amazonerif is zo bijzonder, omdat het weinig zonlicht nodig heeft om te kunnen bestaan en groeien. Het biedt waarschijnlijk een onderkomen aan nieuwe soorten. Er zijn op dit moment al 60 soorten zeesponsen en 73 soorten vissen gedocumenteerd. “Voordat we het rif verder kunnen verkennen, is het mogelijk al verwoest door een olieramp”, aldus campagneleider Frederieke Vlek.

Er wordt geschat dat het rif zich uitstrekt over 50.000km2, een gebied groter de gehele oppervlakte van Nederland. De Braziliaanse autoriteiten kunnen in juli al beslissen of ze vergunningen toestaan ​​aan oliebedrijven om in de buurt van het rif te boren.

Boren in de monding van de Amazonerivier is risicovol door de instabiele zeebodem en sterke stromingen in het gebied. Sinds de jaren zeventig zijn er 95 pogingen gedaan om olie te exploiteren in de monding van het Amazonerivier, waarvan er geen enkele succesvol was. Er zijn 27 boorputten verlaten door mechanische ongevallen. [3]

De Braziliaanse autoriteiten hebben serieuze zorgen geuit over de plannen om te boren bij het rif [4]. De betrokken openbaar aanklager heeft in mei dit jaar verklaard dat de bedrijven “geen rekening houden met het belangrijke ecosysteem van het rif in de monding van de Amazone-rivier” en dat de nabije exploratie “onherstelbare schade kan veroorzaken aan dit net ontdekte gebied”. [5]

Eerder dit jaar lanceerde Greenpeace een campagne om het Amazonerif te beschermen en te verkennen. Samen met een team van onderzoekers zijn de eerste onderwaterbeelden van het ecosysteem gemaakt. Meer dan een miljoen mensen over de hele wereld, waarvan over de honderdduizend in Nederland hebben al getekend om het rif te beschermen en zij eisen dat Total en BP hun boorplannen in de buurt van het rif te staken.


Relevante links:

[1] Oliedispersiemodellering aangeboden aan Braziliaanse regulator, IBAMA, door Total en BP

[2] Detail van het Nationaal Agentschap van aardolie aardgas en biobrandstoffen, 11e olie- en gasbonnen:

[3] Gegevens verzameld door Greenpeace Brazilië (oktober 2016) van de”Wells-exploration” shapefile

[4] Citaten zijn niet-officiële vertalingen van IBAMA technische nota PAR. 02022.000055 / 2017-43 UAL / IBAMA

[5] De volledige notities van de openbaar aanklager zijn hier te vinden in het Portugees. Citaten zijn niet-officiële vertalingen