Greenpeace roept minister Schouten op particuliere handel glyfosaat te stoppen

Update: op 27 november is besloten om glyfosaat opnieuw voor vijf jaar toe te laten in Europa. Greenpeace vindt dat erg slecht nieuws voor mens en milieu. We vragen minister Schouten om per direct een aantal nationale verboden in te stellen op dit omstreden onkruidgif. Het gebruik door particulieren zou moeten worden verboden, net als het doodspuiten van gewassen net voor de oogst. De minister moet aan de slag voor een glyfosaat exit en boeren helpen naar herbicide vrije landbouw.

Via de online verkoopsite Marktplaats wordt illegaal onkruidgif te koop aangeboden. Dat blijkt uit onderzoek van de groep NL Gifvrij, ondersteund door Greenpeace. Al langer eist Greenpeace een totaal verbod op glyfosaat maar nu blijkt dat de populaire virtuele marktplaats de verkoop van illegaal gif faciliteert, is het noodzakelijk dat de minister het voortouw neemt en in Brussel pleit voor een verbod per direct van het verdelgingsmiddel voor particulieren.

Herman van Bekkem, landbouwexpert bij Greenpeace:
“Het kan niet duidelijker dan: stop glyfosaat per direct. Minister Schouten van Landbouw zei al meermaals het gif voor weer 5 jaar toe te willen staan in Europa. Maar Carola Schouten kan maandag echt niet thuiskomen zónder op zijn minst een Europees verbod voor het gebruik van glyfosaat door hobbytuinders en een Europees einde aan het spuiten op stoepen en speelplaatsen. Zeker nu blijkt dat de handel op de particuliere markt wordt omgeven door schimmige praktijken met mogelijk gevaarlijke situaties als gevolg hiervan.”

Download hier het rapport:

Illegale verkoop glyfosaat op Marktplaats