‘Tot op het laatste moment wisten we niet of het zou lukken.’

Vorige week voerde Cas van Kleef met Greenpeace actie voor een veilig klimaat, leefomgeving en schone natuur. Met een team ervaren actievoerders zette hij koers naar boorplatform ‘Prospector 1’ bij Schiermonnikoog, dat het Britse bedrijf Hansa Hydrocarbons inzet voor proefboringen naar gas. De actievoerders klonken zich vast aan het boorplatform en wisten de proefboringen 24 uur tegen te houden. Cas deed verslag van de actie en vertelt nu, weer op het droge, hoe het er achter de schermen aan toe ging.

Hoe kwamen jullie op het idee van de actie?

Cas van Kleef, campaigner bij Greenpeace. ‘Proefboringen vlakbij het kwetsbare waddengebied.. .dat laat ik niet zomaar gebeuren!’

 Cas: Mijn collega’s en ik waren stomverbaasd toen we hoorden over de gasproefboringen bij Schiermonnikoog. Door het gasdebacle in Groningen is er tegenwoordig eindelijk meer aandacht voor de lokale milieuproblematiek en veiligheidsrisico’s van gasboringen. En dan ineens is een Brits bedrijf van plan om binnen één week een gasproefboring te starten. De bewoners en lokale actiegroeperingen waren totaal verrast. Daarom wilden we in actie komen.

Er is lokaal al veel protest. Waarom vond je een Greenpeace-actie nodig?

Al jarenlang is er lokaal verzet tegen gasboringen in en rond het kwetsbare waddengebied. De nationale media hebben hier helaas niet genoeg aandacht voor. Met een Greenpeace actie doe je twee dingen: ten eerste de start van de proefboringen vertragen. En ten tweede vragen we in heel Nederland aandacht voor het probleem. Dat is gelukt.

Hoe zet je zo’n actie op?

Om te beginnen hadden we een schip nodig. Ons zeilschip de Beluga 2 bleek in Duitsland te liggen en kon binnen twee dagen in Nederland zijn. Vervolgens heb je informatie nodig om de actie veilig te kunnen doen. Je stelt elkaar kritische vragen. Zo zorg je ervoor dat je overal aan denkt. En dan ga je op zoek naar vrijwilligers. Vrijwillige klimmers en bootbestuurders uit alle windstreken stonden gelukkig meteen klaar om naar Amsterdam te vertrekken.

Zijn jullie nog bang geweest dat het niet zou lukken?

‘Als Nederland zich aan het Parijsakkoord wil houden moeten we fossiele brandstoffen in de grond houden – niet zoeken naar nieuwe voorraden!’

Nou en of! De golven waren zo hoog dat we tot op het laatste moment niet wisten of het zou lukken om op het boorplatform te klimmen.  Toch wisten de klimmers zich vanuit de rubberbootjes een voor een vast te klinken aan de enorme pilaren en zich omhoog te hijsen. Ze klommen omhoog via het trappetje en brachten bovenin  het platform de nacht door.

Is het moeilijk om in zulk heftig weer op zee te zijn?

De berichten over zeezieke actievoerders waren niet overdreven! Niet gek: ons zeilschip was inmiddels veranderd in een soort ‘wasmachine’, met windkracht 6, metershoge golven en schuivende bedden. De bootbestuurders die onder de klimmers cirkelden om ze te ondersteunen, wisselden elkaar iedere twee uur af. Van slapen kwam niet veel terecht.

Waren er behalve actievoerders nog meer mensen bij?

Soms levert praten niet genoeg op. Dan is het tijd voor actie!

Vanaf zee stond collega Faiza Oulahsen de pers te woord om te vertellen hoe de actie verliep. Vanaf land deed Meike Rijksen hetzelfde. Het is belangrijk dat we goed uitleggen waaróm we de actie doen. We klimmen niet zomaar op een boorplatform: we willen laten zien dat nieuwe gasboringen echt niet meer kunnen in een tijd waarin we de uitstoot van broeikasgassen terug moeten dringen.

Hoe liep de actie af?

In weer en wind hebben de klimmers zich 24 uur verschanst in het boorplatform. Het lukte ze zelfs om een grote, zware spandoek te ontvouwen. Daarna zorgden arrestaties ervoor dat we de actie moesten beëindigen. Alle actievoerders waren al snel weer op vrije voeten.  Gelukkig maar. We hebben het recht om vreedzaam te protesteren en de actie was geheel veilig.

Lokaal is er al jaren protest tegen boringen bij kwetsbare natuurgebieden als de Wadden, Nationaal Park Schiermonnikoog en een Natura 2000 gebied.

Vond je het voor herhaling vatbaar?

Lokaal is er al jaren protest tegen boringen bij kwetsbare natuurgebieden als de Wadden, Nationaal Park Schiermonnikoog en een Natura 2000 gebied.

Als dat nodig is, zeker weten! We hebben duidelijk gemaakt dat naar nieuwe gasvelden boren geen plek heeft in het Nederland van nu. Als je aan het Parijsakkoord wilt houden moeten we fossiele brandstoffen in de grond houden – niet zoeken naar nieuwe voorraden. En al helemaal niet boren vlakbij kwetsbare natuurgebieden zoals de Wadden. We hebben een waarschuwing afgegeven aan alle olie- en gasbedrijven: je kunt in Nederland niet koud een week van tevoren aankondigen dat je komt boren.

Wat zijn nu de volgende stappen?

Samen met lokale actie- en milieugroepen houden we deze proefboring van Hansa, en een eventuele aanvraag voor een winningsvergunning, scherp in de gaten. Daarnaast zijn er nog andere boringen rondom het waddengebied die moeten worden gestopt. Actievoeren is altijd een optie. Ik kan alleen maar zeggen: Schier Je Weg! #VanGasLos

Lees meer:

Er was veel aandacht voor de actie. Kijk, lees en luister meer via NOS 8u journaalHart van Nederland, Radio 1, Nieuwsuur, Jeugdjournaal, Omroep Friesland, of RTL Nieuws