Steekproef: liefdesboeketten tjokvol landbouwgif

Stel, je bent halsoverkop verliefd op een imker. Op een entomoloog. Of gewoon op iemand die bijen een warm hart toedraagt. Dan kan een Valentijnsbloemetje wel eens de liefde doen bekoelen.

Een giftige liefdescocktail

Na een eerdere steekproef op kerstbloemen, testte Greenpeace nu hoe giftig online bestelde ‘typische’ Valentijnsboeketten eigenlijk zijn voor bijen en andere insecten. Begin januari bestelden we drie soorten boeketten bij vier grote online bloemisterijen in Nederland: Fleurop, De Bloemist, Euroflorist en Topbloemen, en lieten deze testen op residuen van 300 verschillende bestrijdingsmiddelen. Het resultaat van deze steekproef was ronduit schokkend: we troffen maar liefst 100 residuen van 43 verschillende stoffen aan! En dat bij in totaal 12 bossen bloemen.

Bloemen kunnen niet zonder bijen en de bij kan niet zonder bloemen. Of de sierbloemenbranche hiervan doordrongen is, is maar de vraag. De online bloemisten geven aan dat ze duurzame ambities hebben, maar het aanbod van bijvriendelijke bloemen is erg klein. Maar juist deze groeiende branche, inclusief de lokale bloemisten, zou zich moeten organiseren en zijn invloed moeten uitoefenen om de bijen te redden. Als de bloemisten strengere eisen stellen aan de mate van vervuiling van hun bloemen, zullen de bloementelers op hun beurt meer biologische bloemen moeten gaan leveren.

Zo ben je deze Valentijn ook lief voor de bij

Alleen EKO bloemen geven je de garantie dat ze niet giftig zijn voor de bijen. Ook kun je jouw bloemist vragen hij of zij de door jou gewenste bloemen volgens het keurmerk MPSA-Natural Protected heeft ingekocht. Of je daarop een helder en betrouwbaar antwoord krijgt, is echter de vraag: voor veel bloemisten blijken gifvrije bloemen lastig verkrijgbaar. Maar als je zeker wilt zijn dat je deze dagen bijvriendelijk je liefde uit, hebben we de volgende alternatieven op een rijtje gezet, de 5 K’s van de liefde:

  • Kus, de Valentijnsklassieker
  • Klus, maak bijvoorbeeld je eigen bijenhotel
  • Knuffel, makkelijk en laagdrempelig
  • Knipoog, stoutmoedig en direct
  • Kersenbonbons, biologisch natuurlijk

Je kunt natuurlijk ook NIKS geven, dat vinden wij lief.

De branche van (online) bloemisten en alle schakels daarvoor tot aan de telers moeten hun verantwoordelijkheid nemen en alles op alles zetten om de bijen te redden. Ondertussen kan Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit ook haar liefde voor de bijen uiten door het grootschalig pesticidengebruik van de sierteeltsector aan banden leggen. En snel ook, want het is vijf voor twaalf voor de bijen.

Lees hier het rapport.