106.533 Nederlanders vragen de supermarkten om hun lobby tegen statiegeld te stoppen. Campaigner Meike Rijksen klopte met jullie handtekeningen aan bij het CBL, dat ervoor zorgt dat statiegeld op kleine flesje en blikjes steeds weer wordt uitgesteld. Zo reageert de directeur op jouw handtekening.

106.533 handtekeningen voor statiegeld op flesjes en blikjes! Alle ondertekenaars: bedankt namens onze oceanen!

Wil je ook internationaal het verschil maken? Steun dan de internationale campagne:

Voor een wereld zonder wegwerpplastic >>

VIDEO: We gaven het CBL nog een kans

Vandaag stemt de Tweede Kamer over het nieuwste statiegeldvoorstel. En ook in dit plan krijgen bedrijven en supermarkten hun zin: nog eens 3 jaar uitstel. We gaven het CBL, de brancheorganisatie van de supermarkten, vanmorgen nóg een kans om toch te kiezen voor statiegeld. Het is namelijk het CBL dat namens de supermarkten het keiharde verzet tegen statiegeld voert. Zo reageerde directeur Marc Jansen op jullie handtekeningen.

Jaarlijks belanden er 50 tot 100 miljoen plastic flesjes en 100 tot 160 miljoen blikjes in de natuur. Drie jaar uitstel betekent dus miljoenen extra zwervende flesjes. In ‘het doel van de staatssecretaris’ waar meneer Jansen het over heeft, gaat níet over blikjes. Aan zwerfblik komt dus voorlopig geen eind, mede dankzij CBL. Deze organisatie lobbyt namens de supermarkten bij de politiek.

Maandenlang actie met de Statiegeldalliantie

Samen met onder andere de Statiegeldalliantie en de Plastic Soup Surfer voerden we de afgelopen maanden actie voor directe invoer van statiegeld. We richtten ons tot de supermarkten, maar stonden ook in Den Haag tijdens het eerdere statiegelddebat van de Tweede Kamer.

Verspilling van grondstoffen, een bedreiging voor het zeeleven

Rondzwervende blikjes en flesjes vervuilen niet alleen onze straten en bermen. Via riolen, slootjes en plassen komt het afval in de rivieren en uiteindelijk in zee terecht. Daar breekt het in kleine stukjes die door zeedieren worden aangezien voor voedsel. Bovendien verspillen we zo ook nog eens waardevolle grondstoffen die makkelijk te recyclen zijn.

D-Day: vandaag stemt de Tweede Kamer over het nieuwe uitstelplan

De politiek is het erover eens dat dit een groot probleem is. En het succes van statiegeld is ook al bewezen. Vandaag zal blijken of de lobby van de supermarkten het alweer voor elkaar heeft gekregen: statiegeld uitstellen en nog eens 3 jaar onnodig veel zwerfafval op onze straten.

Update: Helaas blijft het voorstel van de staatssecretaris om statiegeld op flesjes nog drie jaar uit te stellen overeind. De moties die hiertegenin gingen, hebben het niet gehaald in de stemmingen vandaag.

 Tijdlijn anti-statiegeldlobby: zo zorgt het bedrijfsleven er al 17 jaar voor dat statiegeld niet wordt uitgebreid

2001 – Minister van milieu Jan Pronk (PvdA) wil statiegeld invoeren op kleine flesjes, om vervuiling te stoppen. De industrie zet een tegenlobby in en krijgt de kans om met een alternatief te komen.

2004 – Staatssecretaris Pieter van Geel (CDA) wil af van de hervulbare PET-fles. Het bedrijfsleven haalt nog steeds de inzameldoelen niet en komt daar mee weg.

2006 – Onder staatssecretaris Van Geel wordt de verplichting om PET-flessen opnieuw te gebruiken afgeschaft. De eenmalige wegwerp PET-fles wordt geïntroduceerd door Coca-Cola.

2007 – De nieuwe minister van milieu, Jacqueline Cramer (PvdA), stelt de invoer van statiegeld op blikjes en flesjes voor. De uitbreiding komt er niet.

2012 – Staatssecretaris van milieuzaken Joop Atsma (CDA) beweert dat statiegeld ‘peperduur’ is en pleit voor afschaffen. Zijn cijfers over de kosten blijken gebaseerd op onderzoek dat betaald en beïnvloed is door de supermarktbranche.

2014 – Het bedrijfsleven voert de lobby op en pleit nu voor volledige afschaffing van statiegeld. Staatssecretaris Mansveld (PvdA) besluit gelukkig dat statiegeld blijft bestaan.

2018 – 80% van de Nederlanders wil uitbreiding van statiegeld en meer dan 106.000 mensen tekenen de petitie van Greenpeace. Maar staatssecretaris Van Veldhoven (D66) geeft het bedrijfsleven toch nog tot 2021 de kans voor het flesjesprobleem. Slagen ze niet, dan komt er statiegeld op flesjes, maar over de inzameling van blikjes staat niks in haar nieuwe afspraken met CBL.