Een spannende dag. Krijgt de industrie vandaag zijn zin? Of luistert de Tweede Kamer toch nog naar de wens van 80 procent van de kiezers? Kom hier alles te weten over het debat en onze actie voor de deur van de Tweede Kamer.

Nederland is voor statiegeld… maar onze vertegenwoordiger niet?

Vandaag debatteert de Tweede Kamer weer eens over de invoer van statiegeld op kleine flesjes en blikjes. Net als frisdrankgigant Coca-Cola, lobbyen de grote supermarkten al jaren tegen deze uitbreiding. En ook dit keer lijken ze hun zin te krijgen. Staatssecretaris Van Veldhoven (D66) deed vorige week een voorstel om de industrie nog eens 3 jaar de tijd te geven. Statiegeld op blikjes is in haar plan zelf helemaal van de baan.

Maar de beslissing is nog niet genomen! De Tweede Kamer kan nog kiezen om NU statiegeld in te voeren op flesjes én blikjes. Daarom staan we vandaag in Den Haag, samen met Neptunus die ook helemaal klaar is met het zwerfafval in onze oceanen. Bij ons zijn ook onze vrienden van Recycling Netwerk, de Plastic Soup Foundation, Stichting De Noordzee en de Plastic Soup Surfer.

Beelden van de actie:

Kom ook in actie

>> Teken de petitie aan de supermarkten
>> Mobiliseer je groene vrienden, deel deze video op je tijdlijn
>> Help ons in actie komen voor een schoner milieu met een donatie

De feiten nog eens voor je op een rij:

  • Met statiegeld komen er 70 tot 90 procent minder flesjes en blikjes op straat terecht.
  • Meer dan 80 procent van de Nederlanders is voor invoer van statiegeld op kleine flesjes en blik.
  • Al meer dan 70.641 Nederlanders roepen supermarkten op om hun spelletjes tegen statiegeld te stoppen.
  • Het bedrijfsleven kreeg tussen 2001 en vandaag al meerdere keren de kans om zelf met een beter alternatief te komen. Die afspraken en doelen zijn nooit nagekomen.
  • Toch wil staatssecretaris Van Veldhoven (D66) de industrie nóg een kans te geven. Daarom wil ze invoer weer uitstellen, tot 2021. En blikjes krijgen volgens haar laatste plan nog steeds geen statiegeld.
  • Ondertussen belanden er ieder jaar 50 tot 100 miljoen plastic flesjes in de natuur. Daar zwerft het honderden jaren door, omdat plastic niet afbreekt.

Niet alle supermarkten zijn tegen statiegeld. Maar deze wel.

Al weken vragen we supermarkten op om hun standpunt te wijzigen. Al meer dan 70.000 Nederlanders sloten zich bij deze oproep aan. Ekoplaza is voor statiegeld, Lidl en Aldi zijn niet tegen, maar deze andere grootgrutters houden stug vol. De belangrijkste reden? Geld. Terwijl supermarkten in Duitsland en Scandinavië al lang hebben bewezen dat statiegeld schone straten én zelfs geld kan opleveren.
Teken de oproep aan de supermarkten om te kiezen voor uitbreiding van statiegeld.

Tijdlijn anti-statiegeldlobby: al 17 jaar uitstel

2001 – Minister van milieu Jan Pronk (PvdA) wil statiegeld invoeren op kleine flesjes, om vervuiling te stoppen. De industrie zet een tegenlobby in en krijgt de kans om met een alternatief te komen.
2004 – Staatssecretaris Pieter van Geel (CDA) wil af van de hervulbare PET-fles. Het bedrijfsleven haalt nog steeds de inzameldoelen niet en komt daar mee weg.
2006 – Onder van Geel wordt de verplichting om PET-flessen opnieuw te gebruiken afgeschaft. De eenmalige wegwerp PET-fles wordt geïntroduceerd door Coca-Cola.
2007 – De nieuwe minister van milieu, Jacqueline Cramer (PvdA), stelt de invoer van statiegeld op blikjes en flesjes voor. De uitbreiding komt er niet.
2012 – Staatssecretaris van milieuzaken Joop Atsma (CDA) beweert dat statiegeld ‘peperduur’ is en pleit voor afschaffen. Zijn cijfers over de kosten blijken gebaseerd op onderzoek dat betaald en beïnvloed is door de supermarktbranche.
2014 – Het bedrijfsleven voert de lobby op en pleit nu voor volledige afschaffing van statiegeld. Staatssecretaris Mansveld (PvdA) besluit echter dat statiegeld blijft bestaan.
2018 – 80 procent van de Nederlanders wil uitbreiding van statiegeld. Staatssecretaris Van Veldhoven (D66) wil het bedrijfsleven nog tot 2021 de kans geven. Een datum dicht bij nieuwe verkiezingen…

De houten God van de Zee in opbouw op het plein voor de Tweede Kamer. © Marten van Dijl / Greenpeace