Geen paaseieren maar pinguïns zoeken in hoofdstad

—- UPDATE: onderaan dit bericht —- Dit paasweekend kreeg Greenpeace-expert Pavel Klinckhamers een opmerkelijk telefoontje van de Dierenambulance Amsterdam. Vanaf een Amsterdams feest werd er door een medewerker een melding gemaakt van een pinguïn op het NDSM-terrein. De Dierenambulance, onder de indruk van het opmerkelijke telefoontje, rukte direct uit. Via telefoon stond Klinckhamers de ambulancemedewerkers met raad bij.

Zoektocht naar pinguïn op het NDSM-terrein

De Ambulancemedewerkers, gewend om hun belevenissen via vlogs met het grote publiek te delen, maakten ook een filmpje van dit bijzondere avontuur. Grote vraag was of de pinguïn ook daadwerkelijk gespot was, of dat er sprake was van beeldverwarring.

Met camera in de hand en Klinckhamers aan de telefoon, werd een zoektocht gestart door de krochten van Amsterdam-Noord in de hoop de, mogelijk, eerste pinguïn die ooit in de Nederlandse straten is opgemerkt, in veiligheid te brengen. Greenpeace-deskundige Pavel Klinckhamers raakt niet uitgesproken over het bijzondere paasavontuur:

“Dit soort meldingen is lastig te duiden. Je breekt je hoofd natuurlijk over welke soort het dan zou kunnen zijn en dat is bij zo’n jong diertje moeilijk met zekerheid te zeggen. Ik maak mij zorgen want een loslopende pinguïn hoort niet in Nederland thuis. Hoe het dier in Amsterdam terecht is gekomen is een raadsel. Het zou me niet verbazen als iemand het diertje als souvenir vanaf zijn vakantiebestemming heeft meegenomen. Een pinguïn in het Nederlandse straatbeeld is toch echt te bizar voor woorden”.

In de ochtend ontvingen wij na het zenden van onze maandelijke nieuwsbrief een tweet over mogelijk dezelfde pinguïn. Het bericht kwam van Natasja die via Whats app een bijzonder filmpje van haar buren ontving.

Pinguïns

Hoewel je al snel denkt aan koude, uitgestrekte ijsvlaktes wanneer je het over pinguïns hebt, komen niet alle soorten pinguïns op de Zuidpool voor. Zo zijn er in Artis pinguins te bewonderen die uit Zuid-Afrika komen,  maar zijn er ook in Zuid Amerika, Australië en Nieuw Zeeland pinguïns te vinden. Het diertje dat nu in Amsterdam rondloopt is daarom wel erg ver van zijn natuurlijke habitat afgedwaald. Soorten die je op de Zuidpool aantreft zijn bijvoorbeeld de adéliepinguïn, stormbandpinguïn en de keizerspinguïn. De beroemdste pinguïn, met zijn typerende oranje vlek in de hals, is de koningspinguïn.

LOL!

Nederland hield vandaag heel even z’n adem in toen het gerucht rondging dat een pinguïn los zou lopen in Amsterdam. . Gelukkig kunnen we mededelen dat er geen pinguïn zoek is. Het was een 1-april grap om aandacht te vragen voor de bescherming van het leefgebied van de pinguïn, de Zuidpool.

Vanaf vandaag lopen er duizenden virtuele pinguïns los in Nederland en Greenpeace roept iedereen op zelf op zoek te gaan naar pinguïns met de gratis Koning Pinguïn augmented reality app die zowel in de Apple Store als de Google Play Store te vinden is. Lees hier meer!

via GIPHY

download in de AppStore ontdek het op Google Play