Uitfaseren verkoop glyfosaat en ondersteuning innovatieve boeren is de oplossing

Minister Carola Schouten spreekt in haar antwoorden op Kamervragen over de illegale online verkoop van glyfosaat haar zorgen uit over deze praktijken. De door Schouten uitgesproken maatregel om mogelijk de online verkoop van illegale bestrijdingsmiddelen te weren, is volgens Greenpeace echter niet afdoende. De middelen die roekeloos online verkocht worden zijn zeer schadelijk voor mens en milieu. Bovendien heeft Marktplaats niet de expertise in huis om te beoordelen wat ze in haar online schappen stalt. Afgelopen november toonde onderzoek uitgevoerd door Greenpeace en NL Gifvrij aan dat via Marktplaats illegale chemische bestrijdingsmiddelen met glyfosaat worden verkocht.

Hilde Stroot, hoofd biodiversiteit bij Greenpeace Nederland:

‘Onlangs is in Brussel besloten om het gebruik en verkoop van glyfosaat weer voor 5 jaar toe te staan.Minister Schouten heeft toen een schot voor open doel gemist door hierin mee te gaan. Dit was voor Nederland de kans om op zijn minst in Brussel te pleiten voor een verbod op de particuliere handel in deze middelen, om zo mens en milieu te beschermen.’

Minister Schouten zou moeten toewerken naar een totaalverbod op glyfosaat en in navolging van landen zoals Frankrijk en Italië moeten werken aan een exitstrategie waarbij boeren die willen uitwijken naar innovatieve ecologische oplossingen worden ondersteund.

Download hier het rapport van ‘Illegale handel glyfosaat op Marktplaats’