Vrijdagmiddag werd bekend dat er “mega-kolonies” van pinguïns zijn ontdekt bij de Zuidpoolzee, waar meer dan 1,5 miljoen pinguïns zijn gehuisvest.

Pavel Klinckhamers, campagneleider oceanen van Greenpeace:

“Deze overweldigende ontdekking van anderhalf miljoen pinguïns in een afgelegen deel van de Zuidpoolzee herinnert ons eraan dat we nog zoveel te ontdekken hebben in deze ijzige wildernis en onderstreept waarom we de Antarctische wateren en de flora en fauna moeten beschermen nu we de kans hebben. De wateren rond de Danger-eilanden zijn vrij gebleven van industriële visserij en daarom gedijt het planten- en dierenleven daar goed. Dit is hoe het zou moeten blijven.”

Regeringen hebben in oktober dit jaar een enorme kans om een ​​Antarctisch zeereservaat in te stellen, dat nabijgelegen wateren verboden terrein maakt voor industriële vissersvaartuigen die zich richten op de belangrijkste voedselbron voor pinguïns en ander zeeleven: de kleine, garnaalachtige krill. Meer dan een miljoen mensen van over de hele wereld steunen op dit moment de oproep voor een Zuidpoolzeereservaat. Regeringen moeten deze historische kans aangrijpen om pinguïns als deze op de Danger-eilanden te beschermen.”

Middels de campagne ‘Bescherm de Zuidpoolzee’ vraagt Greenpeace wereldwijd aandacht voor het leven in de Zuidpoolzee en roept het de regeringen verzameld in CCAMLR op om een groot deel van de Zuidpoolzee (de Weddellzee) tijdens de jaarlijkse bijeenkomst in oktober van dit jaar tot natuurreservaat te verklaren.

Voor meer informatie:

Abdellah Dami, persvoorlichter Greenpeace Nederland: +31 (0) 6 25 03 10 02 / [email protected]