16 februari 2018 – N53o 39’52.32 E006o 17’21.68 – Vandaag rond 17:45u is de actie van Greenpeace Nederland tegen gasboringen bij Schiermonnikoog tot een einde gekomen. Na ingrijpen van de kustwacht moesten de vier klimmers het boorplatform van het Britse Hansa Hydrocarbons verlaten. Vlak voor hun vertrek hebben zij een groot spandoek aan het platform bevestigd met de tekst “Schier je weg! #VanGasLos”.

Campagneleider Faiza Oulahsen, vanaf het Greenpeace-zeilschip Beluga II: “Deze actie is over, maar de strijd tegen nieuwe fossiele projecten gaat onverminderd door. Burgers, zoals die op Schiermonnikoog en in Groningen, pikken het niet langer dat grote bedrijven hun belangen ondergeschikt maken aan snel gewin. Zo lang ons kabinet schimmige deals blijft sluiten met dit soort bedrijven, zullen wij in actie blijven komen.”

Zoektocht naar nieuw gas is omgekeerde wereld

Nederland moet zo snel mogelijk van het gas af, om de in Parijs afgesproken klimaatdoelen te halen. Volgens klimaatwetenschappers moeten we ten minste tweederde van de reeds ontdekte fossiele voorraden in de grond laten zitten om gevaarlijke klimaatverandering te voorkomen. Op zoek gaan naar nieuwe gasvoorraden is de omgekeerde wereld.

Faiza Oulahsen: “We moeten ons niet focussen op de zoektocht naar nieuwe gasvoorraden, maar investeren in zonne- en windenergie en oude woningen zo snel mogelijk isoleren. En dat kan gewoon, als we daar prioriteit van maken.”

Op greenpeace.nl/vangaslos heeft Greenpeace een petitie gelanceerd tegen de gasboringen bij Schiermonnikoog.