Nagenoeg alle supermarkten zullen binnen afzienbare tijd enkel aardappelen, groenten en fruit in hun schappen hebben liggen die milieuvriendelijker zijn geteeld, met minder schadelijke bestrijdingsmiddelen.

On the way to PlanetProof

Na een langjarige campagne van Greenpeace Nederland die de grootschalige bijensterfte onder de aandacht bracht, hebben supermarkten besloten enkel nog het nieuwe milieukeurmerk te hanteren, met daarin eisen van de supermarkten aan hun telers. Die eisen zijn donderdag in de standaard ‘on the way to planet proof” gepubliceerd.  En dat is heel goed nieuws voor de bijen!

Hilde Stroot, campagneleider bij Greenpeace Nederland:

“On the way to PlanetProof is een goede stap op weg naar het uitbannen van voor bijen schadelijke middelen. Nu nagenoeg alle supermarkten, en dus bijna alle telers en boeren, meedoen maken we een belangrijke grote stap de goede richting in om de bijensterfte aan te pakken. On the way to PlanetProof heeft daarnaast, zoals de naam al aangeeft, de ambitie om uiteindelijk planet proof te worden, en dat is ook nodig om de massale bijensterfte te stoppen. We zullen het keurmerk daarop blijven monitoren.”

Greenpeace heeft jarenlang supermarkten onder druk gezet om zich in te spannen voor het terugdringen van bestrijdingsmiddelen en het stimuleren van agro ecologische teelt. Succesvol, want de supermarkten zetten hun intenties om in harde afspraken. Nu de sector deze belangrijke stappen zet, kan de overheid niet achterblijven. Op 22 maart besluit de EU of er een verbod komt op een aantal voor bijen schadelijke gifstoffen. Minister Schouten zal de telers nu moeten bijstaan door voor het verbod te pleiten en de sector juist te ondersteunen bij haar zoektocht naar alternatieven.

Ook de supermarkten zullen de telers en boeren moeten ondersteunen. Aldi heeft al aangegeven de telers te willen compenseren in de extra kosten die zij moeten maken voor deze transitie. Nu de overige supermarkten nog.

Voor meer informatie:
Abdellah Dami, persvoorlichter Greenpeace Nederland: +31 (0) 6 25 03 10 02 / [email protected]

Greenpeace steunt een petitie die afgelopen weekend is gestart door de Bijenstichting, de BEE-foundation en The Pollinators om minister Schouten op te roepen vóór een verbod op neonicotinoïden te stemmen.