Aanwezigheid plastic afval en schadelijke chemicaliën in alle uithoeken van onze oceanen

Amsterdam, 7 juni 2018 – Uit een laboratoriumanalyse van water- en sneeuwmonsters, verzameld tijdens een Greenpeace-expeditie naar Antarctica, blijkt dat in de meerderheid van de geteste monsters microplastics en de schadelijke chemicaliën PFAS aanwezig zijn.

Meike Rijksen, campagneleider bij Greenpeace Nederland:
“Bij Antarctica denken we vaak aan een ongerepte wildernis. Maar dit onderzoek laat zien dat zelfs de meest afgelegen gebieden van Antarctica vervuild zijn met microplastic en schadelijke chemicaliën.Dit probleem hebben we zelf veroorzaakt en moeten we bij de bron aanpakken. Daarom pleiten we er bij bedrijven en overheden voor dat het gebruik van plastic drastisch wordt gereduceerd en dat schadelijke stoffen als PFAS wereldwijd worden uitgebannen. Daarnaast zou Antarctica de status van natuurreservaat moeten krijgen. Zo geven we de pinguïns, walvissen en het hele ecosysteem de ruimte om te herstellen van alle schade die hen is aangedaan.”

Zeven van de acht geteste monsters van het wateroppervlak bevatten microplastic, zoals microvezels (ten minste één microplastic deeltje per monster van 1 liter). Daarnaast werden negen monsters genomen met behulp van een manta-trawl en onderzocht op microplastics. Een manta-trawl is een systeem voor het bemonsteren van het oppervlak van de oceaan waarbij gebruik wordt gemaakt van een net. In twee van deze monsters werd microplastic aangetroffen. Zeven van de negen geteste sneeuwmonsters bevatten detecteerbare concentraties van de aanhoudende chemicaliën PFAS. Deze chemicaliën worden gebruikt in veel industriële processen en consumentenproducten, zoals voor het waterdicht maken van outdoorkleding en de anti-aanbaklaag in koekenpannen en zijn in verband gebracht met voortplanting- en ontwikkelingsproblemen bij dieren. De sneeuwmonsters zijn verzameld uit vers gevallen sneeuw. Dit wijst erop dat de gevaarlijke chemicaliën uit de atmosfeer zijn neergedaald.

Plastic is nu gevonden in alle uithoeken van onze oceanen, van Antarctica tot de Noordpool en op het diepste punt in de oceaan, de Marianentrog. Greenpeace roept op tot actie om de stroom van plastic naar onze zeeën te verminderen en het instellen van grootschalige zeereservaten om het zeeleven en onze oceanen te beschermen voor toekomstige generaties.

Meike Rijksen, campagneleider bij Greenpeace Nederland: 
“Antarctica is een uniek gebied en een bron van voedsel voor het leven in de zee. Dat moeten we beschermen.Tijdens de komende bijeenkomst van de Antarctic Ocean Commission (CCAMLR) in oktober wordt besloten of het gebied tot natuurreservaat zal worden uitgeroepen.”

De monsters zijn verzameld tijdens een drie maanden durende Greenpeace-expeditie naar Antarctica van januari t/m maart 2018. Greenpeace deed hier wetenschappelijk onderzoek als onderdeel van de campagne om de Zuidpoolzee tot natuurreservaat te laten uitroepen.
Met 1,8 miljoen km² zou het vijf keer zo groot zijn als Duitsland en het grootste beschermde gebied ter wereld.

Wegwerpplastic Petitie

Per minuut belandt een vuilniswagen aan plastic afval in zee. Roep producenten op wegwerpplastic uit te bannen. Teken de petitie!

Doe mee