Minder vlees en zuivel eten, is een van de beste manieren om het milieu en klimaat te sparen. Voor de productie van dierlijke eiwitten worden bossen gekapt en rivieren vervuild. Helaas is de overstap naar een (meer) plantaardig dieet niet voor iedereen even makkelijk gemaakt. Wij helpen je op weg met 5 (of eigenlijk 6) tips!

>> Hier lees je meer over de impact van vlees en andere dierlijke producten op milieu en klimaat <<

1. Neem je tijd

Als jij rode plekken in je nek krijgt bij het idee van een vleesloos bestaan, take it easy! Minder vlees eten kan stapsgewijs. Overweeg bijvoorbeeld mee te doen aan Meatless Monday, een initiatief van oud-Beatle Paul McCartney. Ook een optie: voor vegetarisch kiezen als je buiten de deur eet. De Vegetariërsbond ontwikkelde deze handige web-app met een overzicht van vegavriendelijke restaurants. Ben je iemand die liever de pleister er in een keer af trekt? Doe dan mee aan de Vegan Challenge en zeg een maand (of leven?) lang dierlijke producten vaarwel.

2. Jouw maag, jouw keuze

Wat we in onze mond stoppen, is ontzettend persoonlijk. Jij bepaalt voor jezelf wat jouw definitie van een verantwoord dieet is. En het leven is niet zwart of wit. Sommige vegetariërs eten zo nu en dan een duurzaam gevangen visje; sommige veganisten eten eitjes van kippen uit hun eigen tuin. En dan zijn er nog zogenoemde freegans, die alleen vlees en zuivel eten als die anders zou worden weggegooid. Zorg dat je goed geïnformeerd bent, maar maak uiteindelijk keuzes waar jij je goed bij voelt.

“Het is positief als mensen minder vlees eten en vaker vlees vervangen met andere producten. Dierlijke producten belasten het milieu namelijk sterker dan plantaardige. Dat geldt het sterkst voor vlees. Ook is er meer vervuiling in de vorm van bestrijdingsmiddelen, zware metalen en antibiotica.”Voedingscentrum

3. Het internet is je beste vriend

Soms vraag je je af hoe mensen functioneerden voor de uitvinding van het wereldwijde web. Een kakelverse flexitariër, vegetariër of veganist heeft het internet aan zijn voeten als het gaat om inspirerende recepten en lifestyle-tips. Zo maar wat leuke sites:

Op YouTube vind je meer vegakookvideo’s dan je ooit kunt kijken en ook fotosites als Instagram zijn super om culinaire ideeën op te doen. Zoek bijvoorbeeld eens op de hashtags #veggiefood en #whatveganseat.

Voor op vakantie is er Happy Cow, een gids met vegarestaurants in elke uithoek van de wereld.

4. Lekker plantaardig wordt steeds makkelijker

Online vind je de meest waanzinnige plantaardige lasagnes en kikkererwtstoofpotjes. Maar een gebrek aan tijd kan ervoor zorgen dat je makkelijk terugvalt in je oude eetpatroon. Zorg dat je een paar nieuwe, snel te bereiden gerechten achter de hand hebt voor aan het einde van een drukke werkdag. Biologische supers zijn al langer een walhalla voor de planten-eter met weinig tijd, maar ook reguliere supermarkten verkopen steeds meer vegetarische en veganistische vleesvervangers. Bovendien verkopen supermarkten ook veel producten die ‘per ongeluk’ plantaardig zijn. Op Gewoon Vegan vind je een handig overzicht per productcategorie.

Zie je in de supermarkt door de bomen het bos niet meer, download dan de app Questionmark op je smartphone. Met deze handige app kun je producten scannen en zien hoe verantwoord je keuze is. Je krijgt direct suggesties voor andere (meer duurzame) opties.

5. Compenseer je tosti

Valt het je zo nu en dan moeilijk die bitterbal of tosti (ham-)kaas te weerstaan? Bedenk dan dat er nog veel meer manieren zijn om je dieet te vergroenen. Je kunt voor regionale en biologische producten kiezen, koken met onverpakte ingredienten, of je eigen (mini)moestuintje beginnen.

Bonustip!

Daniel Bravo Garibi, een van onze scheepskoks, maakt overheerlijke vegaburgers. Hieronder legt hij stap voor stap uit hoe je plantaardige burgers met portobello’s en quinoa maakt. Het geschreven recept vind je hier en hier vind je enkele smakelijke toppings die het gerecht helemaal af maken.