Westerschelde onvoldoende beschermd tegen giftige broomhoudende vlamvertragers

Amsterdam, Nederland — Greenpeace vraagt de rechter om een verbod op de productie van broomhoudende vlamvertragers bij Broomchemie in Terneuzen. Bij de productie van deze giftige stoffen komen deze stoffen door lozingen ook in de Westerschelde terecht. De huidige milieu- en lozingsvergunningen van Broomchemie hadden nooit verleend mogen worden. Op 10 mei jongstleden heeft het Europese Hof van Justitie de Nederlandse overheid op de vingers getikt omdat het Scheldebekken, waaronder de Westerschelde, onvoldoende beschermd wordt tegen de vervuiling met onder meer broomhoudende vlamvertragers. Greenpeace wil dat de rechter een eind maakt aan deze onacceptabele situatie.

Broomhoudende vlamvertragers zijn zeer giftige stoffen die nauwelijks uit het milieu verdwijnen. Vlamvertragers zijn chemische stoffen die moeten voorkomen dat producten snel vlam vatten. Deze vlamvertragers worden toegepast in allelei dagelijkse producten zoals bijvoorbeeld computers, televisies en tapijt. Wetenschappers wijzen al meer dan tien jaar op de enorme schadelijkheid van deze stoffen voor mens en milieu. Desondanks weigert de chemische industrie over te stappen op bestaande, minder vervuilende alternatieven.

Greenpeace dringt aan op een wettelijk verbod, maar tot nu toe voelt niemand zich aangesproken om de productie van deze giftige stof daadwerkelijk te stoppen. Provincie Zeeland en Rijkswaterstaat zien alleen toe op een juiste uitvoering van de Wet Milieubeheer respectievelijk de Wet Verontreiniging Oppervlaktewateren. En hierbij hoeven nationale en internationale milieu-afspraken niet meegenomen te worden. Minister Pronk doet niets omdat de vergunningverlening een taak is voor de Provincie en Rijkswaterstaat. En Broomchemie voelt zich, zo lang de klant de giftige stoffen koopt, niet verantwoordelijk voor de milieuvervuiling door haar producten.

Broomhoudende vlamvertragers zijn zogeheten POP&Mac226;s (Persistant Organic Pollutants) POP&Mac226;s zijn al in kleine hoeveelheden uiterst giftig. Deze persistente stoffen breken nauwelijks af en leggen lange afstanden af via lucht en water. POP&Mac226;s zijn onder andere teruggevonden in potvissen en ijsberen, maar ook in de Westerschelde worden hoge concentraties broomhoudende vlamvertragers teruggevonden. Onderzoek van Rijkswaterstaat legt een verband tussen het kwijnende bestaan van de kolonie visdieven in Terneuzen en de verontreiniging met broomhoudende vlamvertragers. De concentraties van deze gifstoffen in eieren, mosselen en vissen zijn zodanig hoog dat de vlamvertragers verantwoordelijk kunnen zijn voor de ziekteverschijnselen van de visdieven.

Eerder deze week bezette Greenpeace het terrein van Broomchemie. Actievoerders hadden zich met sloten vastgeketend aan de broomcontainers om zo het productieproces stil te leggen. De politie maakte Œs avonds een einde aan de actie. Broomchemie weigert met Greenpeace te discussiëren over de schadelijkheid van hun producten.

Het kort geding van Greenpeace tegen Broomchemie dient op 22 juni. Maar al op 13 juni heeft de politiek de  mogelijkheid de vervuiling met broomhoudende vlamvertragers en andere giftige stoffen tegen te gaan. Op die datum buigt de Tweede Kamer zich over de voorstellen van Minister Pronk over het nieuwe chemische stoffenbeleid. Zoals de plannen er nu liggen mogen giftige stoffen als broomhoudende vlamvertragers nog steeds worden geproduceerd. De milieuorganisatie roept de Tweede Kamer op om de productie en het gebruik van bewezen giftige stoffen te verbieden.