RIVM onderzocht door Greenpeace verzamelde aarde uit buurt opwerkingsfabriek

Amsterdam, Nederland — Grond door Greenpeace verzameld in de buurt van de Britse opwerkingsfabriek Sellafield is zo vervuild dat het volgens Europese regels bestempeld moet worden als radioactief afval. Dat concludeert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, RIVM, na onderzoek van ongeveer 120 kilo aarde uit de omgeving van Sellafield. Greenpeace liet die grond eind vorig jaar achter bij de kerncentrale in Dodewaard als protest tegen de verwerking van Nederlands kernafval in de nucleaire installatie van Sellafield. De milieuorganisatie is van mening dat Nederland het contract met de opwerkingsfabriek moet opzeggen.

Greenpeace schepte grond uit een rivierbedding en langs de kant van de openbare weg op meer dan 10 kilometer van de nucleaire fabriek. Het RIVM constateert nu dat zelfs deze grond zo radioactief is dat de limieten voor radioactief afval, zoals voorgeschreven in Europese wetgeving en gedefinieerd in het nieuwe Nederlandse Besluit Stralingsbescherming, worden overschreden. Dit betekent dat vele tientallen hectares grond in de omgeving van Sellafield zo vervuild zijn dat ze eigenlijk moeten worden opgeslagen. Het RIVM trof onder andere hoge concentraties plutonium aan’. De vervuiling rondom Sellafield overtreft zelfs de besmetting die wordt aangetroffen in de verboden zone rond de kerncentrale in Tsjernobyl, waar in 1986 een reactor ontplofte.

Met het onderzoek bevestigt het RIVM de buitensporige milieuvervuiling die rond Sellafield plaatsvindt. Desondanks gaat de kerncentrale in Dodewaard stug door met het transporteren van haar afval. Op die manier ontkent de centrale de verantwoordelijkheid die ze heeft voor de vervuiling die het Nederlandse kernafval bij Sellafield veroorzaakt. Dodewaard verklaarde in december 2000 onomwonden dat de grond die Greenpeace voor de deur had achtergelaten Œniet straalde&Mac226;, Volgens de centrale had de milieuinspectie Œin tegenstelling tot Greenpeace
geen verhoogde straling aangetroffen&Mac226;. Beweringen die nu door het RIVM-onderzoek worden rechtgezet.

De Nederlandse regering heeft altijd geruststellende woorden gesproken over de vervuiling rond Sellafield. De door het RIVM gevonden resultaten nopen volgens Greenpeace tot een andere benadering. De milieuorganisatie vindt dat Nederland geen zaken mag doen met een fabriek die zijn omgeving verandert in een nucleaire dumpplaats. Het contract met Sellafield moet daarom worden opgezegd.