Getting renewable energy to the world’s poor

Twee miljard mensen leven zonder basisvoorzieningen als elektriciteit. Schone energiebronnen – zon, wind en kleine waterkrachtcentrales – kunnen in 2012 voorzien in hun energiebehoeften. Dit Greenpeace-rapport beschrijft onder welke voorwaarden dat haalbaar is.

Omschrijving: Twee miljard mensen leven zonder basisvoorzieningen als elektriciteit. Dat is eenderde van de wereldbevolking. Om in hun energiebehoefte te voorzien moeten ze dure, vieze en onbetrouwbare energiebronnen gebruiken. Kerosinelampen bijvoorbeeld, kaarsen en brandhout. Die zijn schadelijk voor de gezondheid en milieuverontreinigend en ze houden mensen arm.

Meer fossiele brandstoffen zijn hiervoor geen oplossing. Verbranding van olie, kolen en gas versterkt het broeikaseffect. Rijke landen stoten de meeste broeikasgassen uit. Zij moeten die uitstoot zoveel mogelijk beperken. Technologieën die gebruik maken van schone energiebronnen – zon, wind en kleine waterkrachtcentrales – kunnen voorzien in de behoeften van de armen. Tegen een betaalbare prijs.

Dit document laat zien onder welke voorwaarden in 2012 twee miljard mensen voorzien kunnen zijn van schone energie. Onoverkomelijke technische, financiële of institutionele hindernissen zijn er niet. Maar donoren – overheden en internationale instellingen – moeten bereid zijn de financiering en subsidiëring van energieontwikkeling radicaal anders aan te pakken.

Aantal pagina’s: 23

power-to-tackle-poverty-getti