Fukushima, vier jaar na de meltdown: de reactor is niet stabiel, zeker 120.000 mensen leven in ballingschap en radioactief koelwater lekt nog altijd de zee in. Ondertussen starten Japan én Nederland en België hun rammelende kernreactoren weer op.

Vier jaar na de kernsmelting in de kernreactoren van Fushima Daiichi is de situatie in het Japanse Fukushima nog steeds kritiek. De reactoren van de centrale zijn niet of nauwelijks begaanbaar vanwege de extreme radioactiviteit. Verder dan provisorische koeling van de gesmolten reactorkern komen de ‘opruimploegen’ niet. De kans dat de 120.000 nucleaire vluchtelingen ooit nog veilig naar huis kunnen is klein.

Nog een probleem erbij

De slachtoffers van Fukushima hebben er bovendien nog een probleem bij gekregen. Ze worden vergeten:

  • Door hun eigen regering, die ze domweg vertelt dat ze geen hulp meer ontvangen als ze niet terugkeren naar de vaak nog radioactieve gebieden. 
  • Door de grote elektriciteitsbedrijven, die in het nu kernenergievrije Japan de kerncentrales weer willen op starten, ondanks de felle oppositie van de lokale bewoners. 
  • En door ons. Fukushima lijkt ook in Europa in de vergetelheid te raken. De kernramp in Japan bewijst hoe kwetsbaar we zijn als we vertrouwen op nucleaire energie. Maar nog altijd komt ruim 25 procent van de Europese elektriciteit nu van kerncentrales.


Protest in Antwerpen, België.

Nederland en België hebben hun lesje geleerd… Of niet?

Niet dus. In Nederland worden we nog steeds omringd door verouderde kerncentrales. Vorig jaar kreeg kerncentrale Borssele een vergunning voor 60 jaar bedrijfstijd, veel langer dan de 40 jaar waar de centrale voor gebouwd is. In buurland België staan 7 (zeven!) kernreactoren in dichtbevolkte gebieden:

  • Twee hebben duizenden scheurtjes in het reactorvat die de veiligheid in gevaar brengen. 
  • Een derde lekt al jaren radioactief water. 
  • Nummer 4 werd het doelwit van sabotage. De daders zijn nog niet gevonden.

België was er bijna

In 2002 besloot België kernenergie helemaal af te bouwen. De nieuwe regering heeft dit besluit teruggedraaid. Twee kerncentrales die dit jaar vanwege ouderdom moesten sluiten, worden toch weer opgestart. Zelfs voor de scheurtjescentrales is het doek nog niet gevallen; volgens Electrabel gaan deze rammelreactoren in juli gewoon weer draaien.

Leven zonder kernenergie mogelijk?

Absoluut. We kunnen prima zonder kernenergie. Duitsland heeft in 2011 de stap naar kernenergievrije energiemarkt al gezet. Dat land profiteert nu volop van de Energierevolutie die het land heeft ingezet. Ook Nederland en België kunnen snel overschakelen naar schone energiebronnen. Als we maar willen.


Na de ramp voorziet Greenpeace de bevolking van informatie over stralingsniveaus rond Fukushima.

Geen enkele garantie

De voortdurende crisis in Fukushima laat een pijnlijke waarheid zien: veilige kerncentrales bestaan niet. Er is geen enkele garantie dat de volgende ‘Fukushima’ niet bij Nederland in de buurt zal plaatsvinden. Maar terwijl de ramp in Japan voortduurt, sluiten politici en beleidsmakers in Europa alweer de ogen voor de veiligheidsproblemen van kerncentrales.

Greenpeace blijft daarom actievoeren tegen kernenergie. Alle kerncentrales in Europa moeten gesloten worden. De exemplaren van 30 jaar en ouder en degenen met aantoonbare veiligheidsgebreken voorop.

Hopelijk kunnen we tijdens het vijfjarig jubileum van Fukushima zeggen dat ook onze leefomgeving een paar gevaarlijke reactoren minder telt. Help jij mee?

> Stap over op een groene, kernenergievrije energieleverancier
> Lees meer over de voortdurende gevolgen van de ramp in ‘Fukushima Impact’ [Engels, pdf].
> Rapport: de staat van de Fukushima Daiichi kerncentrale na 4 jaar [Engels, pdf].

 

 

De energierevolutie is niet te stoppen

Met jouw hulp overtuigen we trage politici en vervuilende bedrijven. Schone energie heeft de toekomst!

Bekijk jouw mogelijkheden >>