De Amerikaanse overheid heeft gisteren de lease van Shell voor olieboringen in het Noordpoolgebied bekrachtigd. Shell wil boren in de Chukchi Zee, ten noordwesten van Alaska.

In korte tijd vroegen wereldwijd meer dan 225.000 mensen, onder wie vele Nederlanders, president Obama het poolgebied te beschermen. Helaas verkiest hij het belang van één roekeloze multinational boven het kwetsbare ecosysteem en ons klimaat. Na het bekrachtigen van de lease, duurt het nog ongeveer een maand voordat Shell definitief groen licht krijgt voor de boringen.

Shell heeft stuitende schandalen en milieumisstanden op zijn naam staan.
Hier lees je de 9 meest in het oog springende.

 

Alle ogen op Shell gericht

Shell weet maar al te goed dat boren op de Noordpool controversieel en gevaarlijk is. In alle stilte is het, nog voor het groene licht van de VS, begonnen met het verslepen van groot materieel naar het Hoge Noorden. Maar de wereld kijkt mee. Het Greenpeace-schip Esperanza wist het platform Polar Pioneer op volle zee te vinden en volgt het nu. “De tijden dat Shell ongestoord zijn gang kon gaan, met wereldwijd milieurampen en corruptie tot gevolg, zijn voorbij”, stelt Faiza Oulahsen, campagneleider klimaat en energie bij Greenpeace Nederland.

De achtervolging is ingezet! Nog vóór Shell toestemming van Obama had gekregen om in Alaska naar olie te boren, was de…

Posted by Greenpeace Nederland on Tuesday, March 24, 2015

 

75 procent kans op een olieramp

“Dat Shell zich, na alle gevaarlijke bunders in 2012, nog in het Noordpoolgebied durft te vertonen, is ongelooflijk”, aldus Faiza. “In dat jaar ging bij de proefboringen zo ongeveer alles fout wat fout kan gaan. Zonder ernstige gevolgen, gelukkig. Maar als het Shell lukt olie aan te boren, dan is de kans op een olieramp zeer groot. Een Amerikaans overheidsinstituut berekende dat de kans op een ernstig lek maar liefst 75 procent is.”

Misbruik maken van smeltend ijs

Door klimaatverandering smelt het ijs op de Noordpool in een razend tempo. Shell maakt van dit alarmerende feit misbruik door op plekken naar olie te boren die eerder onbereikbaar waren. Het bedrijf is zelf nota bene medeverantwoordelijk voor de klimaatverandering waarmee nu al miljoenen mensen wereldwijd te kampen hebben.

Boringen op de Noordpool zijn niet alleen gevaarlijk voor de dieren en mensen die in dit prachtige gebied leven, maar voor ons allemaal. Wetenschappers stellen dat we 100 procent van alle Noordpoololie in de bodem moeten laten om nog ernstigere opwarming van de aarde te voorkomen.

De energierevolutie is niet te stoppen

Met jouw hulp overtuigen we trage politici en vervuilende bedrijven. Schone energie heeft de toekomst!

Bekijk jouw mogelijkheden >>