Amsterdam gaat particulieren en VVE’s stimuleren om van het gas af te stappen. Het college van B&W maakt hiervoor €5 miljoen beschikbaar. Helemaal nieuw is zo’n initiatief niet, al veel gemeenten hebben subsidieregelingen voor (verregaande) woningisolatie.

De gemeente Amsterdam voegt er daar nog een aan toe: een subsidie voor pioniers die hun eigen woning helemáál van het gas af laten sluiten.

Fantastisch natuurlijk, want daar moeten we snel naar toe: gasvrije woningen. Uit solidariteit met de Groningers, wier huizen nu staan te shaken om elders de kachels te kunnen stoken. Maar ook om klimaatverandering tegen te gaan, want aardgas is een fossiele brandstof, en dus verantwoordelijk voor schadelijke CO2-uitstoot.

Van het gas af

Je huis helemaal van het gas laten afsluiten is, behalve als er een warmtenet ligt, een klus voor echte doorzetters: je huis moet helemaal geïsoleerd worden en voorzien van zonnepanelen en (bijvoorbeeld) een warmtepomp. Het mooie is wel dat je gasrekening nooit meer op de mat valt: het bespaarde geld kun je mooi als investering gebruiken, des te beter als de gemeente en het Rijk bijspringen!

Kleine stapjes

>> Koken stoken zonder gas? Hier vind je handige tips!<<

Maar ook kleinere stapjes helpen om flink te besparen op het gasverbruik (Spouwmuur)isolatie, de aanschaf van een zonneboiler of een warmtepomp schelen ook een slok op een borrel en verdienen zich vaak terug, zeker als je gebruik maakt van een van de subsidieregelingen.

Groen stroom

Goed om te bedenken: voor het gas dat je niet meer nodig hebt om je huis te verwarmen, komt elektriciteit in de plaats. Om te koken (bijvoorbeeld met inductie) en voor je warmtepomp. Misschien is je dak geschikt voor zonnepanelen, maar anders is het belangrijk écht groene stroom te kopen, liefst van Nederlandse wind en zon. Kijk hier bij welke energieleveranciers je dan moet zijn

Geen eigen huis?

Natuurlijk heeft niet iedereen een eigen huis. Maar ook huurhuizen komen in aanmerking om veel energiezuiniger en comfortabeler wonen. Verhuurders hebben beloofd daar volop aan mee te werken. Om stappen te zetten, kun je dat het beste samen doen. De Woonbond kan daarbij helpen.