Opnieuw een opsteker voor het Indonesisch regenwoud: Arla heeft aangekondigd om niet langer schadelijke palmolie te verkopen. In een nieuw ‘No Deforestation’-beleid verzekert het zuivelbedrijf enkel palmolie te gebruiken waarvoor geen regenwouden of veengronden gesneuveld zijn. Daarnaast zullen de leveranciers de rechten van de lokale gemeenschappen respecteren en tot op plantageniveau verantwoorden waar de palmolie geproduceerd wordt.

 

 

Vernietigend spoor van palmolie

Palmolie wordt gebruikt in allerhande producten, van tandpasta en shampoo tot chocola en toetjes. De productie van dit wondermiddel laat helaas vaak een vernietigend spoor na. Bossen worden gekapt en unieke diersoorten zoals de Sumatraanse tijger en de Orang-oetan worden bedreigd. Lokale gemeenschappen worden van hun land verdreven.

Groeiend protest

Al bijna 800.000 supporters wereldwijd roepen op deze schadelijke praktijken te stoppen en over te gaan op duurzame palmolie. En een groeiend aantal bedrijven geeft aan deze oproep gehoor, waaronder Nestlé, L’Oreal, Colgate-Palmolive, Mars, Kellogg’s, Ferrero, Delhaize en nu dus ook Arla. Vorige week liet ook AAK, een grote palmoliehandelaar in Europa weten te stoppen met het kopen en handelen in schadelijke palmolie.

Goed voorbeeld doet volgen?

Goed nieuws dus, maar er is nog genoeg werk aan de winkel. Na het goede voorbeeld van Arla, wordt het tijd dat ook Nederlandse bedrijven zich in gaan zetten voor het behoud van het Indonesische regenwoud en zijn unieke bewoners. Bovendien blijven we ook de bedrijven die hun beleid hebben verduurzaamt op de voet volgen om te zien of ze ook daadwerkelijk doen wat ze beloven. Help ons hierbij en vraag ook om tijgervriendelijke palmolieproducten.

aap

Bossen zijn van levensbelang

Bossen zijn prachtig en van levensbelang voor een gezond klimaat. Maar doordat bomen massaal worden gekapt, verdwijnen ecosystemen én raken veel mensen en dieren hun leefomgeving kwijt. Ook komen er door die kap grote hoeveelheden CO2 vrij.

Greenpeace wil dat uiterlijk in 2020 de ontbossing in de laatste tropische regenwouden is gestopt. Lees meer >>