De Russische openbaar aanklager heeft de aanklacht van piraterij tegen de Arctic 30 laten vallen. De 28 Greenpeace-actievoerders en twee freelance journalisten worden nu beschuldigd van ‘hooliganisme’, een misdaad waarop in Rusland een celstraf tot zeven jaar staat. Dat meldden Russische media woensdagmiddag.

De Russische autoriteiten enteren op 19 september met veel machtsvertoon de Arctic Sunrise.

De Arctic 30 zijn net zo min ‘hooligans’ als piraten’, reageert Jorien de Lege, campagneleider klimaat en energie bij Greenpeace. ‘Deze nieuwe aanklacht is nog steeds een belediging voor het recht op vreedzaam protest. De opvarenden van de Arctic Sunrise waren op de Noordpool gewapend met niets meer dan een ideaal om dit kwetsbare gebied te beschermen. Zij horen bij hun families te zijn, niet in een cel in Moermansk.’

Greenpeace zal zich ook tegen deze ongegronde aanklacht met man en macht blijven verzetten. De Arctic 30, onder wie de Nederlanders Faiza Oulahsen en Mannes Ubels, zitten momenteel in een voorarrest dat ten minste tot de tweede helft van november duurt. Nederland stapte begin deze week naar het Internationaal Zeerechttribunaal om onmiddellijke vrijlating van de Arctic Sunrise en de dertig opvarenden te eisen. Rusland liet vervolgens weten het gezag van het tribunaal niet te erkennen. Dat heeft gelukkig geen invloed op de voortgang van de procedure: op 6 november is de eerste zitting. De uitspraak van het Zeerechttribunaal is bindend voor alle staten die het Zeerechtverdrag hebben ondertekend, waaronder Rusland.

 

 

De energierevolutie is niet te stoppen

Met jouw hulp overtuigen we trage politici en vervuilende bedrijven. Schone energie heeft de toekomst!

Bekijk jouw mogelijkheden >>